avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... pligere inpotriva rezolutiilor sau ordonantelor ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

pligere inpotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata

dupa o altercatie mai veche in care vecinul meu murdarindu-mi peretele casei , sotia mea i-a spus acestuia sa nu il mai murdareasca iar acesta refuzind a venit la ia si a impinso trintindo la pamint si lovindo cu piciorul la care cumnatul meu (jandarm (in afara programului)) la apucat de miini pe acesta si la ridicat dindul la o parte rezultind o altercatie in care s-au inpins si cumnatul meu atingindul cu piciorul. De fata au fost doi agenti de politie .S-au depus plingeri la politie atit sotia cit si vecinul avind fiecare certificat medico-legal , sotia 3-4 zile de ingrijiri iar vecinul 2 zile de ingrijiri ,fiecare avind si martori ,ajungind toate actele la PARCHET sa dat solutia neinceperi urmariri penale atit a cumnatului meu cit si a vecinului si aplicare unei amenzi administrative in cuantum de 200 lei pentru cumnatul meu si 400 lei vecinul ,cu posibilitate de recurs la prim procuror in 15 zile .Mentionez ca , cumnatul meu a platit amenda .A facut recurs vecinul iar solutia a fost aceeasi ,cu posibilitate de recurs la judecatorie in 15 zile .
A facut recurs la judecatorie . Cam ce rezolutie poate sa dea judecatoria ? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 20:08, 6 Decembrie 2011
Cod procedura penala:

Art. 278 ind.1
Plângerea în faţa judecătorului împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată

După respingerea plângerii făcute conform art. 275–278 împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau a ordonanţei ori, după caz, a rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, date de procuror, persoana vătămată, precum şi orice alte persoane ale căror interese legitime sunt vătămate pot face plângere, în termen de 20 de zile de la data comunicării de către procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 şi 278, la judecătorul de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă. Plângerea poate fi făcută şi împotriva dispoziţiei de netrimitere în judecată cuprinse în rechizitoriu.
În cazul în care prim-procurorul parchetului sau, după caz, procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel, procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori procurorul ierarhic superior nu a soluţionat plângerea în termenul prevăzut în art. 277, termenul prevăzut în alin. 1 curge de la data expirării termenului iniţial de 20 de zile.
Dosarul va fi trimis de parchet judecătorului, în termen de 5 zile de la primirea adresei prin care se cere dosarul.
Persoana faţă de care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, precum şi persoana care a făcut plângerea se citează. Neprezentarea acestor persoane, legal citate, nu împiedică soluţionarea cauzei. Când judecătorul consideră că este absolut necesară prezenţa persoanei lipsă, poate lua măsuri pentru prezentarea acesteia.

La judecarea plângerii, prezenţa procurorului este obligatorie.

La termenul fixat pentru judecarea plângerii, judecătorul dă cuvântul persoanei care a făcut plângerea, persoanei faţă de care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale şi apoi procurorului.

Judecătorul, soluţionând plângerea, verifică rezoluţia sau ordonanţa atacată, pe baza lucrărilor şi a materialului din dosarul cauzei şi a oricăror înscrisuri noi prezentate.

Judecătorul pronunţă una dintre următoarele soluţii:
a) respinge plângerea, prin sentinţă, ca tardivă sau inadmisibilă ori, după caz, ca nefondată, menţinând rezoluţia sau ordonanţa atacată;

b) admite plângerea, prin sentinţă, desfiinţează rezoluţia sau ordonanţa atacată şi trimite cauza procurorului, în vederea începerii sau redeschiderii urmăririi penale, după caz. Judecătorul este obligat să arate motivele pentru care a trimis cauza procurorului, indicând totodată faptele şi împrejurările ce urmează a fi constatate şi prin care anume mijloace de probă;

c) admite plângerea, prin încheiere, desfiinţează rezoluţia sau ordonanţa atacată şi, când probele existente la dosar sunt suficiente, reţine cauza spre judecare, în complet legal constituit, dispoziţiile privind judecata în primă instanţă şi căile de atac aplicându-se în mod corespunzător.

În cazul prevăzut în alin. 8 lit. c), actul de sesizare a instanţei îl constituie plângerea persoanei la care se referă alin. 1.
Hotărârea judecătorului pronunţată potrivit alin. 8 este definitivă.


În situaţia prevăzută în alin. 8 lit. a), persoana în privinţa căreia judecătorul, prin hotărâre definitivă, a decis că nu este cazul să se înceapă ori să se redeschidă urmărirea penală nu mai poate fi urmărită pentru aceeaşi faptă, afară de cazul când s-au descoperit fapte sau împrejurări noi ce nu au fost cunoscute de organul de urmărire penală şi nu a intervenit unul dintre cazurile prevăzute în art. 10.
Judecătorul este obligat să rezolve plângerea în termen de cel mult 30 de zile de la primirea acesteia.
Plângerea greşit îndreptată se trimite, pe cale administrativă, organului judiciar competent.
In temeiul prevederilor Codului de procedura penala orice persoana care se considera lezata prin rezolutia procurorului poate formula plangere impotriva acesteia. Vecinul trebuie sa dovedeasca in instanta ca prin rezolutia procurorului i s-a adus atingere unor drepturi, insa din ceea ce ati prezentat dvs. are sanse foarte mici, mai ales ca el a fost cel care a initiat conflictul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura in penal... gigelas gigelas Buna ziua, Imi poate spune si mie cineva,daca se mai poate formula recurs/apel impotriva unei sentinte prin care instanta a respins plangerea impotriva ... (vezi toată discuția)
Atacarea ordonantei picika picika buna daca stiu bine rezolutia procurorului (SUP) se poate ataca in 20 de zile.. 20 de zile lucratoare sau 20 de zile calendaristice? de unde sa incep ... (vezi toată discuția)
Pot ataca in instanta rezolutia procurorului de n.u.p? Traian ionescu Traian ionescu Am facut o plangere de abuz in serviciu .Procurorul , fara sa ma audieze macar a dat n.u.p..Am contestat la superior.Mi s-a respins.pot s-o atac in instanta? ... (vezi toată discuția)