avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Probleme CASS
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Probleme CASS

Buna ziua,

Avand in vedere ca nu am obtinut nici-un rapsuns favorabil in legatura cu problema mea , tin sa va comunic d-voastra situatia.

In urma cu 3 ani, in perioada 2008 iulie - 2009 iulie, dupa ce am terminat facultatea nu am mai avut statut de asigurat , deoarece nu am avut nici-un venit si acum mie teama ca in cazul in care voi merge sa-mi fac contract de asigurare , imi fac PFA, sa nu fiu obligat sa platesc penalizari si suma datorata.

Dar totusi vine urmatoarea intrebare, cum este posibil ca o persoana sa fie obligata sa respecte statutul de asigurat daca nu are contract cu CNAS.

ART. 211
(1) Sunt asigurati, potrivit prezentei legi, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac dovada platii contributiei la fond, in conditiile prezentei legi. In aceasta calitate, persoana in cauza incheie un contract de asigurare cu casele de asigurari de sanatate, direct sau prin angajator, al carui model se stabileste prin ordin al presedintelui CNAS cu avizul consiliului de administratie.

Daca eu nu am efectuat un contract cu o parte contractanta in care partile isi dau acordul sa respecte prevederile contractului, cum sa fiu obligat sa platesc niste lucruri pe care nu le-am luat la cunostiinta si nu am semnat ca sunt deacord cu acestea, un exemplu ar fii un institut bancar in care creditorul ii prezinta persoanei creditate un contract in care ii se specifica clauzele in cazul in care nu plateste sumele datorate.
Atunci cum D-zeu sunt eu obligat sa platesc niste sume de care eu nici nu stiu.

Dar ce mai spune ART. 213:

1) Urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei:
a) toti copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca;
b) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului si nu realizeaza venituri din munca sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare; sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;

Si mai ales ca nu am depasit varsta.

In cazul in care imi fac contractul de asigurat cand imi fac PFA-ul si obtin decizia de impunere si fac figuri cei de la CNAS( ma obliga sa platesc) , trebuie sa ma duc la fortele teritoriale de munca si sa obtin o adeverinta in care sa dovedesc ca nu am realizat venituri in perioada respectiva ?

Si mai este o problema, ce se intampla daca LEGE PRIVIND ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA SISTEMULUI SANITAR DIN ROMANIA, va intra in vigoare de la 01.01.2012, eu daca imi fac contract acum la CNAS, va trebuii apoi sa-mi fac un alt contract la Asiguratorii Privati, sau toata baza de date va fii preluata de catre Asiguratorii Privati si nu va mai trebuii sa imi fac alt contract.

Astept raspunsul d-voastra, va multumesc.

Cel mai recent răspuns: themasterpc , utilizator 16:37, 7 Decembrie 2011
Ce am uitat sa va precizez este ca din august 2009 pana acum sunt asigurat,deoarece sunt angajat cu C.M. si nu voi inceta cotizatia pe C.M.

Am un caz similar cu al dumneavostră.
O fostă colegă de-a mea şi-a făcut PFA începând cu 01.11.2011.
Astăzi a fost la casa de sănătate pentru a se înregistra ca asigurat PFA.
I-au cerut de la Administaţia financiară dovada veniturilor realizate în ultimii ani.
Ea a terminat liceul în 2008 dar nu a abţinut diploma de Bac, pe care a luat-o abia în 2010.
Cu toate că avea dovada că nu realizase venituri în 2007şi 2008 i-au cerut să plătescă pentru perioda iulie - dec 2008 suma de 463 RON. (cum au ajuns la această sumă: 670*6luni *(5,5+6%) adică salariul minim de acum la care s-au aplicat taxele de atunci).
Mi se pare aberant să plăteşti contribuţie de sănătate în condiţiile în care nu ai realizat venituri.
Citind articolul 213 ,cel menţionat de d-voastră, atunci pentru perioada iulie -oct 2008 nu ar trebui să plătescă contribuţii.
Se presupune că anul universitar începe la 01.10 şi are calitatea de asigurat până la acea data.
Am sfătuit-o să meargă din nou la Casa de sănătate şi să se certe cu ei.
carmeniordan a scris:

Citind articolul 213 ,cel menţionat de d-voastră, atunci pentru perioada iulie -oct 2008 nu ar trebui să plătescă contribuţii.
Se presupune că anul universitar începe la 01.10 şi are calitatea de asigurat până la acea data.
Am sfătuit-o să meargă din nou la Casa de sănătate şi să se certe cu ei.

Legea este ambigua si nu ofera explicatii concrete cu aliniat pentru fiecare caz in parte, elevi si studenti.

Deaceea colega d-voastra nu cred ca poate scapa de contributia pe cele 3 luni specificate de d-voastra, mai ales ca a luat diploma de bac in 2010, prin urmare daca nu a inceput sa lucreze din perioada 01.10.2008, slabe sanse.

Legile din Romania sunt de rahat oricum, sunt foarte interpretabile tocmai datorita lipsei detaliilor, se zgarcesc sa trateze fiecare caz in parte si astfel duce la un haos.

Cat despre situatia mea, nu o sa le platesc nimic,cand voi fi nevoit sa platesc penalizarile si contributia lipsa, o sa refuz evident si daca e cazul din punct de vedere moral actionez in instanta Casa de Asigurari,atac decizia lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract cu cas pentru pfa shnex shnex Salut! Mi-am facut PFA de cam jumatate de an si am inteles ca trebuie sa inchei un contract si cu casa de asigurari de sanatate, dar ca nu ar fi ... (vezi toată discuția)
Contributie de asigurari sociale de sanatate pfa niculaucarmen niculaucarmen am primit de la Casa de Asigurari de Sanatate o decizie de impunere care constituie si instiintare de plata. Sunt persoana fizica autorizata si desfasor ... (vezi toată discuția)
Probleme cu cnas nicolaie.s nicolaie.s Buna ziua, Am gasit in cutia postala un plic din partea CNAS Suceava, prin care fiica mea este somata sa plateasca contributia de asigurat, pentru anul ... (vezi toată discuția)