Problema mea este urmatoarea: in spatele casei mele care este pe hotar si are un singur nivel se construieste un bloc pe calcan care nu respecta normele disciplinei in constructii:
- conform regulamentului de urbanism art. 6, constructia depaseste limita maxima de 15m in cazul cladirilor construite in regim insiruit pe limitele laterale de calcan
- conform Noului cod civil 2011 – Legea 287/2009, cap.3, art.615, pct. 2 balcoanele neparalele cu linia de hotar nu respecta limita de 1m fata de hotar (sunt pe hotar)
- conform regulamentului de urbanism nu este permisa iesirea in consola a niciunei parti a constructiei noi deasupra celei existente (in cazul de fata acoperisul constructiei noi depaseste limita de calcan)
- conform regulamentului de urbanism inaltimea cladirilor din aceasta zona este de P+2+M. In cazul de fata constructia are P+3+mansarda . In proiect apare ca fiind o constructie cu P+2+mansarda la mansarda (ceea ce eu nu am mai auzit pana acum).
Intrebarile mele ar fi:
- era nevoie de un acord scris de la mine pentru constructia pe calcan
- am gasit urmatoarele lucruri si despre expertiza tehnica pentru alipirea la calcan si mentionez ca nu mi s-a facut nici-o consolidare la structura acoperisului decat au inlocuit niste tigle acolo unde le-au spart, iar la fundatia casei mele nu au intervenit cu nici-o solutie de consolidare desi ei au fundatia mai adanca.
Expertiza tehnica pentru alipirea la calcan – Se realizeaza atunci cand se construieste o casa alipita de o alta constructie deja existenta. Prin expertizare se cauta obtinerea unei solutii prin care cladirea existenta sa nu aiba de suferit in timpul lucrarilor de constructii sau dupa aceea, in exploatare, cel mai important aspect al acestui gen de expertiza fiind solutia de fundare in zona de adiacenta dintre cladiri. Uneori, sunt necesare lucrari de interventie la constructia existenta (subturnari, consolidari ale sarpantei*), iar aceasta presupune acordul notarial al proprietarului (sau a tuturor proprietarilor, daca sunt mai multi) acestei constructii.
*in cazul in care casa noua este mai inalta decat cea existenta, apare riscul aglomerarii de zapada pe acoperisul casei mai scunde. Aceasta conduce la incarcari mai mari la sarpanta casei existente, prin urmare, va fi necesara verificarea si eventual consolidarea structurii acoperisului casei de care ne lipim la calcan.
Cu toate aceste nereguli are toate avizele si autorizatiile obtinute. In acest caz eu ce ar trebui sa fac: sa dau primaria in judecata pentru ca iau dat autorizatie de constructie sau sa il reclam pe proprietar la primarie si la disciplina in constructii????????
ambele situatii... si cand chemati primaria in judecata ar fi bine sa il chemati si pe el pentru anularea autorizatiilor sale... dar in prealabil asteptati raspunsu de de disciplina in constructii.. ar fi bine sa procedati asa pana nu este finalizata cladirea... daca e deja finalizata se poate invoca buna credinta a constructorului si beneficiarului si pasivitatea dvs va costa
Întâi se face plângere prealabilă la primărie sau la Inspectoratul în construcţii de care aparţineţi.În urma răspunsului şi cu acesta ataşat, acţiune în instanţă având ca pârâţi comuna prin primar şi pe cel care a ridicat construcţia.În contencios administrativ, ca persoană vătămată prin autorizaţia de construire emisă ilegal.