avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general valoarea de actualizare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

valoarea de actualizare

Buna ziua,

Intrebarea mea este urmatoarea: In urma unui inventar in cadrul firmei, s-a constatat pierderea unor carti de catre angajati. La ce valoare imput cartile angajatilor? Precizez ca anumite carti sunt si de prin anul 1980... Am citit ca trebuie aduse cartile la valoarea actuala si anume daca spre ex valoarea era in anul 2.5 lei iau cursul dolar din anul 1980 si cel prezent si fac actualizarea? Cum inregistrez in contabilitate aceste sume???
Cel mai recent răspuns: adinozaur1 , utilizator 19:18, 12 Decembrie 2011
Nu am fost destul de explicita? Nu s-a confruntat nimeni cu astfel de probleme? Directorul societatii nu vrea sa casam cartile, ci sa le plateasca angajatii. Cum procedez? Fac actualizarea pretului cartilor si apoi inregistrez plata cartii de catre angajat prin 461?
Buna ziua !
Cam tarziu incerc sa va dau o sugestie. Eu m-am confruntat cu asa ceva dar la o institutie publica. Cadrul legal este Legea 334/2002 republicata(M.Of.132-11.02.2005) - legea bibliotecilor, care se refera la biblotecile de drept public si privat.

Sanctiuni in cazul nerestituirii cartilor imprumutate :

"Art. 67
(1)Nerestituirea la termen a documentelor de bibliotecă împrumutate de către utilizatori se sancţionează cu plata unei sume aplicată gradual, până la 50% din valoarea medie de achiziţie a documentelor de bibliotecă din anul precedent.
(2)Distrugerea sau pierderea documentelor, bunuri culturale comune, de către utilizatori se sancţionează prin recuperarea fizică a unor documente identice sau prin achitarea valorii de inventar a documentelor, actualizată cu aplicarea coeficientului de inflaţie la zi, la care se adaugă o sumă echivalentă cu de 1-5 ori faţă de preţul astfel calculat.
(3)Sancţiunile menţionate la alin. (1) şi (2) se stabilesc şi se fac publice la începutul anului de către conducerea bibliotecii.
(4)Fondurile constituite din aplicarea acestor sancţiuni nu se impozitează şi se evidenţiază ca surse extrabugetare, fiind folosite pentru dezvoltarea colecţiilor."
Buna ziua,

Va multumesc mult , am citit si eu legea aceasta, dar daca voi avea suma pe plus fata de valoarea de inventar cum o voi inregistra in conta? Mi s-a mai sugerat sa actualizez suma conform cursului dolarului din anul in care cartea a intrat in firma? Este corect? Nu stiu cum sa fac actualizarea conform inflatiei..... Iau datele de pe site-ul institutului national de statistica???
OMF 2861/2009
40. - ( 1) În situaţia constatării unor plusuri în gestiune, bunurile respective se evaluează potrivit reglementărilor contabile aplicabile.
(2) În cazul constatării unor lipsuri imputabile în gestiune, administratorii trebuie să impută persoanelor vinovate bunurile lipsă la valoarea lor de înlocuire.
Prin valoare de înlocuire, în sensul prezentelor norme, se înţelege costul de achiziţie al unui bun cu caracteristici şi grad de uzură similare celui lipsă în gestiune la data constatării pagubei, care cuprinde preţul de cumpărare practicat pe piaţă, la care se adaugă taxele nerecuperabile, inclusiv TVA, cheltuielile de transport, aprovizionare şi alte cheltuieli, accesorii necesare pentru punerea în stare de utilitate sau pentru intrarea în gestiune a bunului respectiv. În cazul bunurilor constatate lipsă, ce urmează a fi imputate, care nu pot fi cumpărate de pe piaţă, valoarea de imputare se stabileşte de către o comisie formată din specialişti în domeniul respectiv.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inventarierea unei gestiuni Mara Gabriel Mara Gabriel cum sa procedeze un angajator in situatia in care exista suspiciuni privind gestionare incorecta a gestiunii incredintate atunci cand gestionarul refuza ... (vezi toată discuția)
Cine are atributii ? - etape inventar /carti biblioteca + ce masuri trebuie sa se ia ? oanaportar oanaportar Hristos a inviat ! Va prezint urmatoarea situatie: 1. - comisia de inventariere a inventariat doar faptic cartile din Biblioteca. 2. - in contabilitatea ... (vezi toată discuția)
Lipsa marfa gestiune global-valorica nicudura nicudura La ce valoare se imputa marfa contatata lipsa intr-o gestiune global-valorica la pret de vanzare cu amanuntul (vezi toată discuția)