avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Apostila pe certificatul de nastere
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Apostila pe certificatul de nastere

Poate cere mama mea la tribunal sa fie pusa apostila pe certificatul meu de nastere,eu fiind plecata din tara? Daca da,ce documente sunt necesare alaturi de cerere si cit costa aceasta ? Multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: Justitiarul71 , utilizator 17:46, 8 Decembrie 2011
Apostila pe certificatul de nastere se obtine de la prefectura de la locul dvs. de domiciliu sau de nastere.
Ii puteti face mamei o procura fie la un notar care are apostila de Haga ( dar va trebui tradusa si legalizata in Romania) fie - de preferat - la ambasada sau consulat.

Acte necesare
• cerere tip
• certificatul dvs. de nastere în original
• cartea de identitate a mamei si procura

Sunt 2 taxe: taxa de cerere si taxa de apostilare –25 de lei (3 lei + 22 lei). Se platesc la Trezorerie.

Traducerea si legalizarea certificatului de nastere (cred ca asa vi se cere de catre autoritatile din tara unde sunteti) se va face la un notar public si abia dupa aceea va trebui apostilat la Tribunalul competent.
Sunt din Bucuresti,unde trebuie da ma adresez,la judecatoria de sector,la Tribunal sau la prefectura municipiului Bucuresti
Intai la Prefectura, pentru apostilarea certificatului - asta in cazul in care aveti certificat de tip nou, bilingv (cel care a inceput sa se elibereze din 1996). Daca certificatul este de tip vechi, va trebui sa o imputerniciti pe mama dvs. si pentru a obtine duplicatul, pentru ca apostila nu se aplica pe certificatele de nastere de tip vechi.

Apoi la Tribunalul Municipiului Bucuresti, pentru apostilarea traducerii legalizate pe care o veti face la un notar.

Am citit undeva ca pretul apostilei pe traducere la Tribunalul Municipiului Bucuresti este 50 lei, sincer nu am avut rabdare sa caut sa vad daca asa este.
Mai luati in calcul si costul traducerii si legalizarii acesteia.
La prefectura noastra se poate pune apostila de catre parinti fara a se solicita imputernicire, de aceea va sfatuiesc ca mama dvs. sa faca mai intai o intrebare telefonic la prefectura dvs. de domiciliu. Atentie! a dvs. nu a mamei, daca aveti domicilii in localitati diferite ca judet. Costul este de 25 lei , urmati pasii descrisi de Ares_3..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere in olanda bufa bufa Pentru ca certificatul meu de nastere sa fie valabil in strainatate ,in Olanda,cum trebuie sa prochedez ? Multumesc (vezi toată discuția)
Costuri traducere ºi legalizare documente madalina883 madalina883 scuzati ma am si eu o imtrebare cam cat poate sa ma coste traducerea in italiana si legalizareaz cu apostile dela haga pentru certificatul de nastere si ... (vezi toată discuția)
Unde se apostileaza documentele? Hannahjoy Hannahjoy Unde se apostileaza documentele? Exista birouri de traduceri care apostileaza documente? (vezi toată discuția)