monicalirca a scris:
deni15 a scris:
cand un salariat trece la o alta transa de vechime, ii faci decizie ?sau act aditional?
fiind o modificare la contract mai exact se modifica elementul"salariu"cand se impune decizie ? si daca poate inlocui actul aditional.
Buna ziua
Eu sunt de parere ca trebuie emisa doar decizie deoarece este un act unilaterar, elementul salariului se modifica prin lege si nu este lasat la latitudine uneia din parti. Deci trebuie respectat art . 17 (5) in sensul " cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege", ori acordarea sporului de vechime nu este lasata la latitudinea angajatorului ci este impusa ( in cazul personalului bugetar) de L284/2011.
O zi buna.
1.In sistemul privat ,acordarea sporului de vechime nu este reglementata printr-o lege,asa incat nu este aplicabila exceptia de la art.17(3),cuantumul salariilor se stabileste prin negocieri individuale sau/si colective intre angajator si salariati sau reprezentanti ai acestora.
Modificarea contractului individual de munca in sensul modificarii salariului (salariu de baza, indemnizatii, sporuri, si/sau alte adaosuri)
va putea fi facuta numai prin acordul partilor , prin incheierea unui act aditional
Exceptii prevazute de lege,de modificare unilaterala a salariului ,cand se impune emiterea de decizii,reprezinta cazul in care se aplica masura sanctionarii disciplinare prin diminuare salariala,(codul muncii), cazul in care se modifica cuantumul salariului minim brut /tara in plata,obligatoriu de respectat pt. toti angajatorii,(prin hg anual)sau cum ati precizat dvs. in sist. bugetar,in care este reglementata acordarea de gradatii pt. vechime in munca.(legea salarzarii unitare)