avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pot cumula pensia de urmas cu veniturile rezultate ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pot cumula pensia de urmas cu veniturile rezultate dintr-un contract de mandat?

buna seara,am o nelamurire, si am rugamintea sa ma ajute cineva cu un raspuns.in prezent sunt studenta, si beneficiez de pensie urmas MAI, am dreptul sa prestez servicii prin contract de mandat , pentru a incheia asigurari privind reforma obligatorie a sistemului sanitar, fara ca aceasta sa mi afecteze capacitatea de a primi pensia de urmas.mentionez ca pentru sumele pe care le as primi daca as presta firma ar vira automat impozitul.multumesc anticipat si astept un raspuns cat mai curand
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:30, 9 Decembrie 2011
Legea nr. 263/2010 spune:

ART. 118
(1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, urmãtoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limitã de vârstã;
b) nevãzãtorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevãzuţi la art. 84 lit. a) şi b).

ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) pânã la vârsta de 16 ani;
b) dacã îşi continuã studiile într-o formã de învãţãmânt organizatã potrivit legii, pânã la terminarea acestora, fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toatã durata invaliditãţii de orice grad, dacã aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevãzute la lit. a) sau b).


Dupa cum arata cele 2 articole, puteti cumula pensia de urmas cu alte venituri.
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2011
ana-cer, moderator
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu mai conditioneaza plata pensiei de urmas de un maxim de venit admis.
2. Asadar puteti cumula pensia de urmas cu orice alt venit profesional indiferent de cuantumul acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas deeariri deeariri Va rog sa-mi spuneti daca in cazul in care ma angajez in timpul anului 4 de facultate cursuri la zi - buget, mai pot primi pensia de urmas dupa tatal decedat. ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas ZIMTAALI ZIMTAALI As dori sa stiu daca s-au facut modificari la legea 263/2010, art.118, care prevedea faptul ca copilul care beneficeaza de pensie de urmas pot cumula si alte ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas sergiu00 sergiu00 Daca sunt orfan de un parinte si primesc pensie de urmas, dupa admitere mai primesc pensie de urmas daca ma si angajez? (vezi toată discuția)