pintiliemirceadorin a scris:
Detinatorul actual al arhivei societatii de constructii unde am lucrat a motivat ca nu mai elibereaza alt act justificativ , asa cum mi-a cerut casa jud de pensii , intrucat legea nu cere altceva decat acest formular de adeverinta pe care , de altfel este si inscris ca raspunderea ii apartine lui ca emitator de adeverinta.
Intr-adevar, legea nu prevede,
insa tabelele nominale pe care le cere casa de pensii ar trebui sa le aiba orice angajator ai carui angajati au lucrat in grupe de munca.
pintiliemirceadorin a scris:
Casa jud de pensii ameninta cu anularea deciziei de pensionare.
Intrebare :1. exista prevedere legala prin care o casa judeteana de pensii sa poata anula o decizie de pensionare pe care a emis-o?
Decizia de pensie nu poate fi anulata, nu exista prevedere legala in acest sens. Casa de pensii poate, insa, sa emita o noua decizie de pensie, revizuind din oficiu drepturile anterior stabilite, caz in care prima decizie isi pierde valabilitatea. Noua decizie de pensie trebuie sa fie motivata in fapt si in drept.
pintiliemirceadorin a scris:
Intrebare 2 : O decizie de pensionare care este un act juridic poate fi conditionat prin inscrisuri cu pixul neinsusite de nimeni , fara a fi catalogate drept fals in acte publice si in inscrisuri oficiale ?
Infractiunea de fals in acte publice nu exista, exista infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale. Dvs. nu aveti competenta sa constatati ca s-a savarsit o infractiune, trebuie sa va adresati organelor de cercetare penala. Parerea mea este ca va adresati degeaba.
Infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale presupune, sub aspectul laturii obiective, falsificarea unui inscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a semnaturii, sau prin alterare. Sub aspectul laturii subiective, faptuitorul trebuie sa fi actionat cu intentie directa sau indirecta. Chiar daca putem discuta despre alterarea inscrisului, nu se poate sustine ca functionarul respectiv a actionat cu intentie. Intentia consta in prevederea rezultatului faptei infractionale si urmarirea sau acceptarea producerii lui.
Lasand penalul la o parte, nu este normal ca pe o decizie de pensie sa se faca adaugiri cu pixul. Problema este generata de aplicatia informatica utilizata la stabilirea pensiilor. Deciziile de pensii ar trebui sa aiba rubrici speciale, unde sa poata fi inserate observatii chiar in timp ce este lucrat dosarul. Insa aceasta posibilitate, din punct de vedere informatic, nu exista.