avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis de conducere suspendat - pot sa conduc dupa ce ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis de conducere suspendat - pot sa conduc dupa ce expira perioada de suspendare chiar daca nu il am la mine?

Daca mi-a fost ridicat permisul de conducere pentru o contraventie si suspendat pentru o perioada de 30 de zile, pot conduce a 31 zi daca nu am fost sa-l recuperez? Ideea este ca locuiesc in alta localitate si as vrea sa ma duc sa-l recuperez cu masina personala, eu la volan. Teoretic, in aceasta situatie permisul meu este in valabilitate dar nu il am la mine (tocmai ma duc sa mi-l recuperez). Imi asum contraventia de a conduce fara acte la mine dar mai este penal din moment ce permisul este in perioada de valabilitate?
Cum se interpreteaza asta:
Oug 195/2002 Art. 86
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
?
Cel mai recent răspuns: V Mihai , utilizator 16:22, 7 Aprilie 2018
Mai bine nu riscati.Teoretic , la expirarea duratei suspendarii ar trebui sa puteti conduce.Insa ar trebui ca mai intai sa va asigurati ca este asa si pana nu-l vedeti in mana dvs. sa nu conduceti.E doar un sfat, adica eu asa as proceda .
Daca veti fi gasit conducand masina pe drumurile publice avand permisul suspendat (chiar daca perioada de suspendare a expirat), tot infractiune este considerata. Asa ca nu va sfatuiesc sava jucati cu legile in Romania. Puteti merge cu o masina de ocazie sau cu cusele locale sau cu trenul si sa va ridicati permisul.
Ok, dar care este baza legala? In acel moment eu am permis de conducere valid, numai ca nu il am la mine. Cu ce se diferentiaza aceasta situatie de cea in care ti-ai uitat portofelul acasa, de exemplu?
Ultima modificare: Duminică, 11 Decembrie 2011
tibirk, utilizator
in momentul cand il ridicati politistul actualizeaza datele in calculator ....daca va opresti chiar si in a 40-a zi la verificare va aparea ca suspendat...
...in inplementare se scrie de cind pina cind esti in suspendare...clar...daca stii sigur ,adica ai mai fost pe la politie si ai intrebat iti spunea clar pina le ce data nu poti conduce....este exat cazul cind ai permis si l-ai uitat acasa!...

Alte discuții în legătură

Permis suspendat vasilescuion vasilescuion Salut! Am avut permis spaniol si imi expira cu o luna mai devreme de a veni in tara, intre timp l-am schimbat, iar autoritatile spaniole nu mi l-au retras si ... (vezi toată discuția)
Infractiune la regimul circulatiei miriamm1 miriamm1 buna seara...acum cateva luni am fost cu un prieten pe un scuter .scuterul era neinmatriculat si nici unu din noi nu avea permis de conducere.am primit o ... (vezi toată discuția)
Am condus cu carnetul suspendat... clausofe clausofe Buna ziua,fiti amabili va rog si spuneti-mi si mie ce mi se poate intampla daca am avut carnetul de sofer suspendat pe 90 de zile si amenda administrativa de ... (vezi toată discuția)