avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului

eu sunt angajat de 3 luni la o firma si recent sotia mia nascut si am bagat prenatal prin facultate,intrebarea mea ar fi daca mai pot sta angajat sau nu sau dak mai pot avea alt job
VA multumesc
Cel mai recent răspuns: alin1989 , utilizator 09:54, 14 Decembrie 2011
1. Fiti mai explicit in prezentarea situatiei si a ceea ce doriti.
2. Dvs. nu puteti beneficia de concediu de maternitate 126 de zile = prenatal si postnatal = sarcian si lauzie) deoarece nu dvs. ati nascut (!?).
3. - Daca mama este sudenta nici ea nu beneficiaza de concediu de maternitate.
- Ea va putea beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) pana la 2 ani daca in cele 12 luni premergatoare nasterii a urmat cursurile de zi ale facultatii sau a fost eleva.
4. Sa inteleg ca doriti sa intrati dvs. in CCC pana la 2 ani?
da doresc sa intru eu in ccc pana la 2 ani si intrebarea mea ar fi daca mai pot ramane angajat in continuare
1. Daca intrati in CCC in aceasta perioada nu puteti obtine venituri profesionale (cum a ri salariul).

2.- Dar puteti solicita direct stimulentul de insertie de 500 lei lunar si veti putea beneficia in continuare si de salariu (platit de angajator) si de acest stimulent platit de AJPS, pana ce copilul va implini 2 ani.
- Pentru aceasta trebuie sa indepliniti conditiile pentru a beneficia de CCC si sa solicitati CCC pana la 1 an.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
...
Art. 7
(1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
...

4. Iata ce spune Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

5. Deoarece sotia nu poate beneficia de concediu de maternitatedvs. puteti beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului.
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc pentru tata econo econo Daca mama nu lucreaza, nu realizeaza venituri, tata poate sa-si ia ccc. Daca tata vrea sa lucreze in continuare primeste vreo indemnizatie? (vezi toată discuția)
Ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a beneficia de stimulentul de insertie? m_ter m_ter Buna ziua! As dori sa stiu despre stimulentul de insertie. Ca sa beneficiez de acesta ce conditii trebuie indeplinite? Sunt mama singura si am inteles ca as ... (vezi toată discuția)
Cic carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Am urmatoarea situatie : Un angajat a devenit parinte. Sotia nu lucreaza si nu a lucrat nici inainte de a deveni mama. Angajatul ( tatal ... (vezi toată discuția)