avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... repunere in termen - deschidere procedura insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

repunere in termen - deschidere procedura insolventa

In aprilie 2011 s-a deschis procedura insolventei unui debitor. Debitorul nu a comunicat lichidatorului numit de instanta lista tuturor creditorilor.
Unul dintre creditori a aflat despre deschiderea procedurii insolventei doar in cursul lunii noiembrie 2011, in urma intentarii unei actiuni avand ca obiect somatia de plata.
Care ar fi in drept motivele cererii repunerii pe rol?
Se mai poate invoca art. 19 din Decretul nr. 167/1958 (tinind cont ca de la 01.10.2011 a fost abrogat) ?
Dar articolele 62 şi 64 din Legea nr. 85/2006?
Cel mai recent răspuns: exuser , utilizator 07:33, 21 Decembrie 2011
Buna seara .
Se va face contestatie la tabelul de creante , pe motivul repunerii in termen , iar in cazul admiterii contestatiei,se va intocmi tabel definitiv rectificat .
Art.62 si 64 din Legea nr.85 se refera la cu totul alte lucruri.
Marius bote .
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
Marius Bote, Practician in insolventa
va multumesc pentru raspuns

se face contestatie la tabelul de creante chiar daca e definitiv? nefiind notificati in legatura cu deschiderea procedurii de insolventa, nu am avut cunostinta de tabel.

daca debitorul nu a declarat lichidatorului toti creditorii, lichidatorul nu avea obligatia de a verifica situatile financiare?

Pt fundamentarea in drep m-am gindit la art 62 şi 64 din Legea nr. 85/2006 pentru urmatoarele:

Debitorul trebuia conform ART. 61 alin (1) din Legea 85/2006
"In urma deschiderii procedurii, administratorul judiciar va trimite o notificare tuturor creditorilor mentionati in lista depusa de debitor "

"ART. 62
(1) Notificarea va cuprinde:
a) termenul limita de depunere, de catre creditori, a opozitiilor la sentinta de deschidere a procedurii, pronuntata ca urmare a cererii formulate de debitor, in conditiile art. 32 alin. (1), precum si termenul de solutionare a opozitiilor, care nu va depasi 10 zile de la data expirarii termenului de depunere a acestora;
b) termenul-limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului, care va fi de maximum 45 de zile de la deschiderea procedurii, precum şi cerinţele pentru ca o creanţă înregistrată să fie considerată valabilă"

Data deschiderii procedurii a fost pronuntata de catre instanta in aprilie. Cele 45 de zile au trecut si noi am decazut din termen.

"ART. 64
(1) Cu exceptia salariatilor ale caror creante vor fi inregistrate de administratorul judiciar conform evidentelor contabile, toti ceilalti creditori, ale caror creante sunt anterioare datei de deschidere a procedurii, vor depune cererea de admitere a creantelor in termenul fixat in sentinta de deschidere a procedurii; cererile de creante vor fi inregistrate intr-un registru, care se va pastra la grefa tribunalului.
(3) Cererea de admitere a creantelor trebuie facuta chiar daca acestea nu sunt stabilite printr-un titlu."

Din pacate sansele sunt minime pt dvs avand in vedere prevederile din lege 85/2006
"Art 7 (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) se vor realiza, conform Codului de procedură civilă, comunicarea actelor de procedură anterioare deschiderii procedurii şi notificarea deschiderii procedurii. Pentru creditorii care nu au putut fi identificaţi în lista prevăzută la art. 28 alin. (1) lit. c), procedura notificării prevăzute la art. 61 va fi considerată îndeplinită dacă a fost efectuată prin Buletinul procedurilor de insolvenţă"
"ART. 7
(1) Citarea partilor, precum si comunicarea oricaror acte de procedura, a convocarilor si notificarilor se efectueaza prin Buletinul procedurilor de insolventa. Comunicarea citatiilor, a convocarilor si notificarilor fata de participantii la proces, al caror sediu, domiciliu sau resedinta se afla in strainatate, este supusa dispozitiilor Codului de procedura civila, cu modificarile si completarile ulterioare.
....
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) se vor realiza, conform Codului de procedura civila, comunicarea actelor de procedura anterioare deschiderii procedurii si notificarea deschiderii procedurii. Pentru creditorii care nu au putut fi identificati in lista prevazuta la art. 28 alin. (1) lit. c), procedura notificarii prevazute la art. 61 va fi considerata indeplinita daca a fost efectuata prin Buletinul procedurilor de insolventa.
...
6) Notificarile, cu exceptia cazului in care sarcina notificarii apartine altor organe care aplica procedura, si convocarile prevazute de prezenta lege cad in sarcina administratorului judiciar sau a lichidatorului, dupa caz.
(9) Publicarea actelor de procedura sau, dupa caz, a hotararilor judecatoresti in Buletinul procedurilor de insolventa inlocuieste, de la data publicarii acestora, citarea, convocarea si notificarea actelor de procedura efectuate individual fata de participantii la proces, acestea fiind prezumate a fi indeplinite la data publicarii."

1. In art 7 din L85/2006 se face referire la participantii la proces, la parti, or daca nu am fost notificati, cum am putea fi parte in procesul de insolventa?
2. Daca nu am fost trecuti conform art 28 "c) o lista a numelor si a adreselor creditorilor, oricum ar fi creantele acestora", nu ni se aplica prevederile alin 3 al art. 7: "pentru creditorii care nu au putut fi identificati in lista prevazuta la art. 28 alin. (1) lit. c),".
3. Conform alin 6 al art 7 din L85/2006 notificarile si convocarile prevazute de prezenta lege cad in sarcina lichidatorului.
Daca debitorul nu dat lichidatorului lista completa a creditorilor, cine raspunde?
Lichidatorul nu era obligat sa verifice situatile financiare ale debitorului?
Daca lichidatorul conform legii 85/2006 trebuie sa recupereze creantele, nu implica si evidenta debitelor?
Ultima modificare: Vineri, 16 Decembrie 2011
exuser, utilizator
1. In art 7 din L85/2006 se face referire la participantii la proces, la parti, or daca nu am fost notificati, cum am putea fi parte in procesul de insolventa?

Nu imi era greu sa citez toata legea , dar eu v-am extras doar ceea ce se aplica in cazul dvs

2. Daca nu am fost trecuti conform art 28 "c) o lista a numelor si a adreselor creditorilor, oricum ar fi creantele acestora", nu ni se aplica prevederile alin 3 al art. 7: "pentru creditorii care nu au putut fi identificati in lista prevazuta la art. 28 alin. (1) lit. c),"

se aplica ce am bolduit

3. Conform alin 6 al art 7 din L85/2006 notificarile si convocarile prevazute de prezenta lege cad in sarcina lichidatorului.
Daca debitorul nu dat lichidatorului lista completa a creditorilor, cine raspunde?


Intrebarea dvs este retorica - cel care trebuiea sa o predea adica debitorul

Lichidatorul nu era obligat sa verifice situatile financiare ale debitorului?
Daca lichidatorul conform legii 85/2006 trebuie sa recupereze creantele, nu implica si evidenta debitelor?

Raspunsul este DA , dar si in acest caz cineva .....trebuie sa ii predea evidentele contabile ...

Din practica va spun ca nu am vazut la TMB vreo solutie favorabila privind repunerea in termenul de depunere a cererii de admitere a creantei

Ultima modificare: Vineri, 16 Decembrie 2011
Adrian Stoica, Practician in insolventa

Alte discuții în legătură

Executare silita vs insolventa dorinv dorinv O hotarare civila din decembrie 2000 obliga debitorul la plata unei sume, provenite dintr-un contract de inchiriere. In 2002 se face cerere de executare silita ... (vezi toată discuția)
Inscriere masa credala axellcom axellcom In urma unei hotarari judecatoresti irevocabila ma duc la un executor care pe baza deciziei ma inscrie in nus ce tabel zicandu-mi ca intai e Banca , Statul si ... (vezi toată discuția)
Deschisa procedura insolventei. in baza art. 36 din legea nr. 85/2006 se suspendã judecarea exuser exuser As avea si eu nevoie de ajutor in legatura cu urmatoarea speta: la data de 15.09.2011 SC X SA deschide la judecatorie o actiune avand ca obiect somatie de ... (vezi toată discuția)