avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tichete de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tichete de masa

Conform legii 142/1998 la articolul 5 alineat 2 "angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea." si tot conform aceleiasi legi la articolul 9 " Salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, tichetele de masa neutilizate." Conform normelor de aplicare din 14.01.1999 la articolul 11 se precizeaza si situatiile in care un salariat nu poate primi tichetele de masa aferente unde la litera d se specifica " d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor" Un salariat aflat in invoire prin recuperare este considerat absent de la locul de munca? Daca e absent in baza carui temei legal este platit in ziua respectiva? Daca nu este considerat absent in baza carei legi nu poate primi tichetul de masa aferent? Poate fi considerat ca indeplineste conditiile articolului 11 litera b in care se precizeaza si ca '...sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de munca" si sa nu i se acorde tichetul de masa?
Conform articolelor 109,117 si 119 din Codul Muncii un salariat poate fi in situatia de a face ore suplimentare in urma carora poate ajunge in situatia de a fi in invoire prin recuperare(platit deci) dar caruia i se va retine tichetul de masa pt perioada respectiva. Avand in vedere ca programul de lucru normal este de 8 ore zilnic ( restul fiind considerate ore suplimentare)salariatul respectiv ar trebui sa primeasca tichet de masa aferent perioadei lucrate peste program? Astept raspunsuri (argumentate va rog)!
Cel mai recent răspuns: vasile13 , utilizator 17:11, 15 Octombrie 2008
V-ati raspuns singur: in contractul colectiv de munca (care este legea partilor), sau, daca nu aveti CCM, in Regulamentul intern trebuie sa precizati aceste aspecte care au un caracter particular, nu pot fi generalizate si introduse intr-un act normativ.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Daca salariatul este invoit si urmeaza sa recupere orele respective, atunci poate fi considerat prezent si sa isi primeasca bonul pentru ziua respectiva.
tudorvaleriu a scris:

V-ati raspuns singur: in contractul colectiv de munca (care este legea partilor), sau, daca nu aveti CCM, in Regulamentul intern trebuie sa precizati aceste aspecte care au un caracter particular, nu pot fi generalizate si introduse intr-un act normativ.


Dati o decizie in care precizati conditiile de acordare a tichetelor.
Sa incerc un exemplu concret: sunt chemat sa lucrez intr-o zi de sambata sau duminica(zile nelucratoare la noi in unitate pentru personalul de zi).Lucrez 8 ore in ziua respectiv si pentru asta nu primesc tichet de masa deoarece nu este considerata zi lucratoare. Intr-o zi oarecare(luni,marti,miercuri,joi sau vineri) imi iau un liber in contul orelor lucrate in sambata sau duminica respectiva(invoire prin recuperare zi in care voi fi platit normal ca si cum as fi la servici). De ce mi se retine tichetul de masa pentru ziua respectiva???
Este destul de clar ca este incorect ceea ce se intampla la dvs in societate.
Angajatorul nu intelege faptul ca daca a decis sa acorde tichete de masa angajatilor, atunci trebuie sa acorde un tichet pentru fiecare zi lucrata de angajat.
In consecinta daca ati lucrat sambata sau duminica atunci trebuie sa primiti tichet pentru ziua respectiva, daca va luati concediu nu primiti ticete pentru zilele lucratoare din intervalul respectiv.

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa toma_claudia toma_claudia Buna ziua, As dori sa primesc un raspuns de la persoane avizate Eu lucrez la o firma care acorda bonuri de masa, pentru zilele efectiv lucrate (aproximativ ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa TraianMarinescu TraianMarinescu Durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, pentru salariatii care lucreaza cu norma intreaga. Intrebare: De ce ... (vezi toată discuția)
Neplata ore suplimentare LEONY2003 LEONY2003 Buna ziua, tocmai m-am angajat, mai precis in ianuarie 2013 la o multinationala si m-am si trezit cu surprize neplacute la salariul de pe luna ... (vezi toată discuția)