avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general inregistrare gresita
Discuție deschisă în Contabilitate în general

inregistrare gresita

Buna dimineata.
In octombrie 2010, am emis o factura pentru un client, iar luna urmatoare a facut plata. In loc in o inregistrez: 411=512, am inregistrat-o :732=512 :(.
Bineinteles ca clientul respectiv a ramas cu "datorie". Ce pot sa mai fac acum sa repar greseala? Bilantul pe 2010 a fost depus. :(
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Nicoleta-Daniela Moldovan , Contabil 10:15, 13 Decembrie 2011
Stornarea trebuie facuta prin 117, deoarece ati inregistrat gresit un venit in anul anterior:
117 = 512 (- suma)
411 = 512 (+suma)
Contul 117 il inchideti prin 121 an precedent.
dananicoletamoldovan a scris:

Stornarea trebuie facuta prin 117, deoarece ati inregistrat gresit un venit in anul anterior:
117 = 512 (- suma)
411 = 512 (+suma)
Contul 117 il inchideti prin 121 an precedent.


Sinteti sigura ca este corect: majorati profit din anii precedenti si majorati soldul clientilor?

nici notele prezentate de initiatoarea subiectului nu sint corecte.
Daca clientul a facut plata nota ar fi fost 5121 = 4111, deci cea gresita probabil ca este 5121 = 732.

Ordin 3055, art 63
"(5) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat.
(6) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative.
Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.
(7) In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.
(8) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.
In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.
(9) Inregistrarea stornarii unei operatiuni contabile aferente exercitiului financiar curent se efectueaza fie prin corectarea cu semnul minus a operatiunii initiale (stornare in rosu), fie prin inregistrarea inversa a acesteia (stornare in negru), in functie de politica contabila si programele informatice utilizate."

Trebuie sa stabiliti prima data daca eroarea este una semnificativa sau nu. Daca nu este semnificativa, corectia se poate face pe seama ct de profit si pierdere al anului curent.

Stornarile se fac asa cum este mentionat la alin 9.

Acum am obervat si eu ca am scris gresit operatiunile :).
Va multumesc mult pentru sfaturi:)
Scuze, eram inainte de cafea! Am vazut ca e gresit ce a scris moni_sb, si de asemeni ce am scris eu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Storno cheltuiala simoponea simoponea Buna ziua! AM o cheltuiala de 5000 ron din 2011 pe care trebuie sa o stornez in 2013. Contul de cheltuiala este 0 in 2013, o inreg pe 1174? Si modific 101? (vezi toată discuția)
Impozit salariu clipa silvia clipa silvia Multumesc mult pentru rabdare si raspuns la intrebari. (vezi toată discuția)
Corectare eroare contabila szellm szellm Buna ziua, as dori sfatul dvs ptr a solutiona o eraore contabila descoperita acum, azi, care provine din anul 2013 , si care se continua si in acest ... (vezi toată discuția)