avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Predarea cartii de munca - persoane instalate in alta ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Predarea cartii de munca - persoane instalate in alta tara a Uniunii Europene

Buna ziua,

Predarea cartii de munca pina la 30 noiembrie 2008 este obligatorie si pentru cetatenii romani care au actualmente domiciliul si lucreaza in alta tara a Uniunii Europene, si au lucrat in Romania inainte de 2001?

Care pot fi consecintele in cazul in care cartea nu este predata pentru scanare?

Dar in cazul pierderii ei de catre casa de pensii, tinind cont ca este singura dovada pentru anii lucrati.

Va multumesc pentru raspunsuri,
Cu stima.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:42, 15 Octombrie 2008
1. Da, predarea carnetului de munca este obligatorie pentru toti cei care au inscrise in acesta perioade lucrate pana la data de 01.04.2001.
2. Consecinta este ca perioada respectiva nu va fi luata in calcul la stabilirea pensiei.
3. Daca aveti dovada ca ati predat carnetul de munca la Casa de Pensii si ca nu l-ati primit inapoi, actionati in instanta aceasta institutie pentru a-l recupera. Personal, nu va acord prea multe sanse. Asa ca va trebui sa umblati pe la toate unitatile unde ati lucrat si sa cereti adeverinte de vechime pentru reconstituirea perioadei de contributie la CAS.
Sper sa o rezolvati prin a merge direct la Casa de Pensii si sa solicitati sa caute mai bine, pana gaseste carnetul de munca.
Succes!
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Daca, din nefericire, casa de pensii va pierde carnetul de munca puteti sa o actonati in instanta avand ca dovada procesul verbal de predare primire a carnetului de munca, dar tot dvs va trebui sa umblati sa va scoate adeverinte de la locurile de munca anterioare.
Este de preferat ca anterior predarii sa faceti o copie a actului.
gogu13 a scris:

Buna ziua,

Predarea cartii de munca pina la 30 noiembrie 2008 este obligatorie si pentru cetatenii romani care au actualmente domiciliul si lucreaza in alta tara a Uniunii Europene, si au lucrat in Romania inainte de 2001?

Care pot fi consecintele in cazul in care cartea nu este predata pentru scanare?

Dar in cazul pierderii ei de catre casa de pensii, tinind cont ca este singura dovada pentru anii lucrati.

Va multumesc pentru raspunsuri,
Cu stima.



1. In situatia fostilor asigurati ai sistemului public de pensii, care nu au domiciliul sau resedinta in Romania, carnetul de munca poate fi prezentat pentru prelucrare casei teritoriale de pensii in a careia raza au fost asigurati ultima data sau, dupa caz, din raza de domiciliu a persoanei desemnate de catre titular. Persoanele fizice si juridice care detin sau pastreaza, potrivit prevederilor legale, carnete de munca sunt obligate sa le predea, in integralitate, caselor teritoriale de pensii, la termenele stabilite de catre acestea.
2. Nepredarea carnetului de munca la Casa teritoriala de pensie constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 300 la 600 lei, in cazul persoanelor fizice.
3. În caz de furt, pierdere sau distrugere, se eliberează salariatului un duplicat al carnetului de muncă. Carnetul de muncă duplicat se întocmeşte în acelaşi mod ca şi carnetul de muncă original, pe prima pagina a acestuia menţionându-se „duplicat”, precum şi numărul şi seria carnetului de muncă original.
Procedura de eliberare a unui duplicat al carnetului de muncă este următoarea:
- se publică la Monitorul Oficial pierderea sau furtul carnetului de muncă, menţionându-se seria şi numărul acestuia.
- se solicită la DMSSF aprobarea de obţinere a unui duplicat al carnetului de muncă, în baza unei cereri a titularului sau a unităţii, din care să rezulte împrejurările în care s-a produs pierderea, degradarea sau, după caz, distrugerea carnetului de muncă.
- se solicită de către unitatea unde a fost sesizată pierderea carnetului de muncă, viza ITM pentru cumpărarea unui alt carnet de muncă, numai dacă societatea are capital integral privat;
- se obţin adeverinţe de vechime de la toate unităţile unde salariatul şi-a desfăşurat activitatea anterior.
Problema este ca, dupa multe cautari, pe site-ul casei de pensii din Prahova am gasit urmatoarele:

"Nedepunerea carnetului de munca pana la data de 30 noiembrie 2008, NU afecteaza in niciun fel dreptul de pensionare al persoanei, datele din carnetul de munca putand fi valorificate la data indeplinirii conditiilor de pensionare. "

[ link extern ] /

Deci nu stiu ce sa cred, daca merita sau nu asumat riscul de-a trimite carnetul de munca prin posta, si a-l depune la Casa de Pensii, in cazul in care nu este obligatoriu...

Va multumesc pentru orice informatie suplimentara.

Daca ei spun ca nu este obligatoriu, desi ma indoiesc, si nu considerati ca
merita adumat riscul
atunci nu il depuneti.
Consider ca daca nu ar fi fost obligatoriu si nu ar avea repercursiuni mai tarziu, nu s-ar mai fi inceput aceasta procedura.

Alte discuții în legătură

Carete de munca pierduta adragan964 adragan964 am demisionat de 13 ani de la o societate care acum nu mai exista si nu mai reusesc sa gasesc cartea de munca, am o fotocopie a acesteia cu toate paginile unde ... (vezi toată discuția)
Carnet munca dorogr dorogr Daca am pierdiu carnetul de munca, tinand cont ca acestea trebuiesc predate, imi poate spune cineva ce pot face in situatia asta , si acum ? Va multumesc (vezi toată discuția)
Perdere carte de munca paulgabi paulgabi In urma cu un an am fost angajat la o firma privata multinationala si am lucrat doar 3 luni dupa care am lichidat la cerere.Dupa lichidare la aproximativ 2 ... (vezi toată discuția)