mailexpert a scris:
Buna ziua,
Am cumparat un imobil si un teren de la o societate comerciala. Respectiva societate comerciala a devenit proprietarul terenului prin cumparare de la primarie si al imobilului prin constructie. Citind cu atentie contractul dintre srl si primarie, am dat de o conditie rezolutorie: "Noi, partile contractante, (primaria si SRL-ul) suntem de acord ca prezenta vanzare/cumparare sa se realizeze sub conditie rezolutorie, daca pierd, sub orice forma dreptul de proprietate asupra imobilului teren cumparat in baza prezentului contract."
Clauza rezolutorie mai sus redată pare mai degrabă una de inalienabilitate perpetuă a terenului. Imobilul este indisponibilizat în patrimoniul societăţii comerciale, deci, practic, scos din circuitul civil prin voinţa părţilor. O astfel de prevedere contractuală este nulă, ea încălcînd principiul liberei circulaţii a terenurilor înscris în art.1 din TitlulX al L.247/2005, precum şi pe acela prevăzut de art.480 C.Civil care consacră dreptul proprietarului de a dispune liber şi absolut de bunul său.
Clauzele de inalienabilitate convenţională nu pot fi perpetue şi nici nu pot fi concepute în lipsa unui interes al celui în favoarea căruia sunt constituite (cum ar fi interdicţiile de înstrăinare atunci cînd bunul este afectat garantării unei creanţe).
Clauza, aşa cum este redată, nu poate fi primită nici ca un pact de preferinţă în favoarea primăriei.
Cred că a fost concepută de un jurist mult prea zelos şi excesiv de preocupat în a-şi dovedi ataşamentul faţă de instituţia la care lucrează.
Liviu S.Bordaş