avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii retinere contributii ajutor de concediere
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

retinere contributii ajutor de concediere

Buna ziua!
In cazul ajutorului de concediere acordat la concediere individuala pt motive care nu tin de persoana salariatului, angajatorul are dreptul de a retine contributia CAS si CASS??

multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Carmen Jurubita , Contabil 17:51, 14 Decembrie 2011
Daca ati detalia ,ce presupune acest ajutor de concediere!
O suma de bani in plus acordata la data intocmirii deciziei de desfacere CIM?
In legislatie exista notiunea de plati compensatorii care se acorda salariatilor concediati pentru motive care nu tin de persoana lor, ei pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil. Asadar, platile compensatorii se negociaza intre salariat si angajator si se stabilesc prin contractul colectiv sau individual de munca.
Daca este vorba de acest aspect atunci din punct de vedere fiscal, platile compensatorii acordate in baza contractelor colective sau individuale de munca nu intra in baza de calcul al:
- contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributiei datorate de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj (art. 296 indice 16 alin (4) lit.c) din Codul fiscal );
- contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator potrivit Legii 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu completarile si modificarile ulterioare (pct 24 lit.b) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. 296 indice 16 din Codul fiscal );
Nu se datoreaza contributia pentru concedii si indemnizatii daca platile compensatorii sunt acordate, potrivit contractelor colective de munca, dupa incetarea raporturilor de munca (art. 296 indice 16 alin (3) lit.c) din Codul fiscal ).
Astfel, legea scuteste de la plata acestor contributii sociale compensatiile acordate in baza contractului individual sau contractului colectiv de munca.

Daca acel ajutor de concediere , cum il denumiti , nu este prevazut in contractul individual sau contractului colectiv de munca va intra in baza de calcul al contributiilor
multumesc pt raspuns.
Este vorba despe 5 salarii acordate drept ajutor de concediere in momentul incheierii raporturilor din munca, prin concediere individuala pt motive care nu tin de persoana salariatului. Aceste salarii sunt prevazute prin CCM.
Ma intereseaza daca voi primi aceste salarii in suma bruta sau mi se vor retine de catre angajator contributiile pt CAS,CASS, somaj si impozit.


daca se incadreaza in plati compensatorii in baza CCM-din acesata suma se va retine:
-impozit de 16%
-cas-pensie suplim de 10,5%
-sanatate de 5,5%

nu se retine :
somaj 0.5%

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca vs contract de ramura comert Pmarin2014 Pmarin2014 Buna ziua, O mare companie germana se retrage in aceste zile din Romania si nu ajungem la nici o intelegere privitor la salariile compensatorii. Conform CCM ... (vezi toată discuția)
Impozitare salarii compensatorii emilia19p emilia19p Buna! am lucrat la Posta Romana si recent am fost disponibilizata primind o decizie prin care imi vor fi date salarii compensatorii.... de atunci se tot aud ... (vezi toată discuția)
Plati compensatorii IonAndrei IonAndrei Am si eu urmatoarea intrebare: Este legal si carei legi,art. ... ,aln. .... este corect sa se retina contributiile sociale (somaj,sanatate,pensii) la platile ... (vezi toată discuția)