Potrivit art. 60 alin. (1) Codul muncii (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa: c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
Dar. art. 21 din OUG96/2003 stipuleaza ca este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu, in cazul:
a) salariatei gravide, care a nascut recent (dar nu mai tarziu de 6 luni) ori care alapteaza, din motive care au legatura directa cu starea sa;
Avand in vedere faptul ca concedierea nu are legatura cu starea de graviditate, se poate concedia o salariata gravida din motive disciplinare?
Este posibil sa fie un tertip folosit de angajator pentru a scapa de o persoana care, in concret nu va mai desfasura activitati pentru el, dar care va primi indemnizatie de crestere a copilului...In fine, cunoasteti "motivele disciplinare" ale concedierii? Cumva se suprapune concedierea din aceste motive disciplinare peste perioada in care angajatorul a aflat sau si-a dat seama ca aceasta este gravida?
Data post: Duminica, 12 Octombrie 2008, 16:11
Subiect: RE: concediere disciplinara salariata gravida
Revin cu o completare, de fapt o reformulare mai clara a intrebarii mele: concedierea a intervenit pe durata cat salariata a fost gravida si angajatorul a luat la cunostinta despre acest fapt(anume starea ei de graviditate) anterior emiterii deciziei de concediere??Pentru ca daca raspunsul este DA, concedierea nu putea fi dispusa si ar fi lovita de nulitate absoluta. In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul. Daca angajtul vrea, instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.
In sensul acelor dispozitii prevazute de OUG nr.96/2003 este si art.10 alin.5 din Legea nr.202/2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati conform caruia "Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:
a) femeia salariata este gravida sau se afla in concediu de maternitate"
In cazul in care salariata respectiva a savarsit abateri disciplinare, angajtorul poate dispune aplicarea unei sanctiuni disciplinare, in afara de concediere.
Legea reglementeaza cazurile in care se poate dispune concedierea unei salariate gravide.
Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.
buna ziua,am si eu o problema lucrez la un hypemarket de 10 luni totul a fost ok pana acum 1 luna cand au primit o reclamatie in urma careia au fost sanctionati ,ei ma banuie pe mine si de atunci imi fac viata grea.Cu toate ca in regulamentul de ordine interioara este specificat ca un angajat are dreptul sa faca o reclamatie si ca nu va avea de suferit .Acum eu am de suferit mi se fac referate si avertismente din orice si chiar au intrunit o comisie de anchetare disciplinara.Precizez ca am solicitat concediu de studii si nu a fost aprobat pe motivul ca adeverinta de student a fost trimisa prin fax de la bucuresti si nu am avut originalul.Ce pot sa fac ?
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Sarcina
Ramona1982
o angajat a anuntat in scris ca este insarcinata in cateva saptamani, iar angajatorul a concediat-o precizand faptul ca pana la 4 luni de sarcina are dreptul ... (vezi toată discuția)