avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... radar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

radar

Daca ma opreste poilitia rutiera pe motiv ca am circulat prin localitate cu 90 km/h si solicit sa vad imaginea cu masina si viteza inregistrata de ap. radar acestia refuzand cum procedez? Mi se intocmeste un pv pe care pot sa-l contest doar in justitie? Pot sa-i cer d-lui politist ordinul de srv. si buletinul de verificare metrologica al ap. de mas. a vitezei?
Cum procedez ,il cred pe cuvant?
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 02:28, 16 Octombrie 2008
Ordonanta 2/2001 arata in Art.15.(7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal"

De multe ori practica arata ca organul nu aduce la cunostinta contravenientului acest aspect si completeaza automat ca "Nu sunt obiectiuni". Daca contravenientul semneaza "ca primarul" se ingradesc caile de atac care de asemeni trebuie aduse la cunostinta contravenientului de catre agentul constatator.
Conform OG 2/2001 puteti face contestatie. Unul din motive ar fi cel aratat ca aparatura putea fi influentata de campul electric dar cel mai important ca nu v-a prezentat posibilitatea de a achita 50% din minimul amenzii aplicate si faptul ca aveti dreptul de a contesta in 15 zile de la primirea pv. Ce obiectiuni ati facut in momentul completarii pv? Un alt motiv important este cumularea amenzilor. Ati fost oprit datorita faptului ca ati depasit viteza si ati fost amendat si pentru alte motive.
Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2008
Aurelian Cîcu, Consilier juridic
mjustin a scris:

Ordonanta 2/2001 arata in Art.15.(7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal"

De multe ori practica arata ca organul nu aduce la cunostinta contravenientului acest aspect si completeaza automat ca "Nu sunt obiectiuni". Daca contravenientul semneaza "ca primarul" se ingradesc caile de atac care de asemeni trebuie aduse la cunostinta contravenientului de catre agentul constatator.



intr-adevar legea prevede acest aspect,dar totusi care este problema ptr care se tolereaza incalcarea ei de catre acesti agenti,sa fie oare uniforma,sa fie oare faptul ca au o functie intr-un serviciu public lucrand la stat...nu de putine ori am auzit in sala de judecata,judele intreband ”doar ptr faptul ca nu vi-a adus la cunostina ca aveti dreptul sa faceti obiectiuni ati depus plangere de anulare?” sau ”doar ptr faptul ca agentul nu a specificat termenul e 48 ore ptr a achita jumatate din minimul amenzii ati facut contestatia?”...in concluzie,ei au dreptul sa incalce legea,cu intentie sau fara intentie,lor le este in mare parte acceptat,iar cetateanul de rand ptr incalcarea unui singur aliniat dintr-o lege este tras imediat la raspundere...

...aveti idee ce pateste vreun agent constatator dupa ce instanta constata prin hotararea definitiva ca acesta a comis un abuz in momentul inceheierii p-verbal???...eu cred ca absolut nimic nu pateste,din moment ce la instante numarul plangerilor de anulare este in continua crestere,ceea ce dovedeste ca domnii isi vad in continuare de abuzurile dumnealor ca doar in instante nu se zbat ei...noi,cetatenii de rand,inghitim ca fraierii ca doar asa i-am obisnuit de ani de zile...
Sfaturi gasite pe e-transport.ro:
Cand suntem opriti de politisti pe motivul depasirii vitezei legale avem dreptul sa le cerem: certif de omologare a aparatului radar de catre Biroul Roman de Metrologie Legala, buletinul de verif metrologica in termen de valabilitate, 12 luni de la data efectuarii verificarii, si autorizatia de operator radar pentru cel care incheie procesul-verbal. Lipsa unuia dintre aceste documente trebuie prevazuta de noi (sau de politist, la cererea noastra) la rubrica “alte mentiuni” si este caz de nulitate absoluta a procesului-verbal. Daca in partea stanga jos a fotografiei apare litera “T” aparatul nu si-a terminat autotestarea si, conform normelor, masuratorile nu pot reprezenta probe pentru aplicarea legislatiei rutiere (mai apare si o dunga alba care este exact peste ultima cifra din viteza prevazuta pe mijlocul fotografiei). Politistii nu au voie sa foloseasca ap radar scos de pe suport pt ca nu se respecta unghiul de incidenta si nici nu au voie sa foloseasca un paravan pe care sa-l ridice la apropierea vehiculului. Radarul de tip stationar nu poate fi amplasat in apropierea unei surse puternice de radiatii electromagnetice, adica un stalp de radio, televiziune, telefonie mobila sau, cel mai des, o instalatie electrica de inalta tensiune. Ap radar tb sa fie cel putin la 200 m de instalatia electrica de inalta tensiune, in afara campului electromagnetic (pt ca cei mai multi politisti pandesc la margine de drum, mereu exista stalpi de elctricitate prea aproape de ei...). Daca fasciculul radarului este indreptat spre instalatia electrica de inalta tensiune in timpul masurarii - ceea ce se poate determina foarte usor si din fotografie - atunci distanta la care trebuie sa fie amplasat ap radar stationar creste pana la 400-500 m functie de unghi. Daca un agent constata contraventia, dar PV este intocmit de un alt agent (situatia in care se transmite viteza prin statie), PV este nul si in urma contestatiei instanta il va anula, va anula si amenda si punctele.
Agentul constatator are obligatia sa aduca la cunostinta contravenientului ca are dreptul de a avea sau nu obiectiuni pe care sa le inscrie la rubrica „alte mentiuni” sub sanctiunea nulitatii PV. Deci, daca la rubrica „alte mentiuni” nu este completat nimic, atunci PV este nul de drept si instanta il va anula si va anula si amenda si punctele.
Camerele digitale amplasate pe drumuri nu sunt omologate de Biroul Roman de Metrologie Legala (BRML) si nu pot fi folosite pentru determinarea vitezei legale, ci doar pentru probarea unor depasiri neregulamentare, trecerea pe rosu la semafor si altele de acest gen – asa ca, ac nu pot dovedi nimic in cazul depasirii vitezei legale.

P.S. In Arad, politistii au un radar ce nu poate fi detectat de soferii echipati cu detectoare... vitezomanii sunt intregistrati chiar si noaptea ori pe timp de ceata, iar informatiile sunt transmise imediat intr-un calculator si e nevoie de personal specializat pentru decriptarea lor.
Ultima modificare: Joi, 16 Octombrie 2008
trope_doi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Metode de atac al proceselor verbale raiderstorm raiderstorm Am gasit cateva metode de atac al p.v-urilor dar nu stiu sigur care sunt adevarate si care sunt false si dc se poate indica, mentionata si sursa care afirma ... (vezi toată discuția)
Sanse de a castiga o contestatie clncsm clncsm Buna ziua. As avea nevoie de un sfat, nemaiavand de-a face pana in prezent cu nici un fel de proces. Am fost surprins de o camera radar fixa, depasind viteza ... (vezi toată discuția)
Radar in mers Spin265 Spin265 Buna ziua. Mergeam prin localitate cu viteza de 80km/h cand de pe contrasens de deplasa un autoturism de politie berlina. Dupa ce am ajuns acasa, fiind din ... (vezi toată discuția)