avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Spatiu de lucru alocat unui angajat
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Spatiu de lucru alocat unui angajat

Cati metri patrati sunt alocati prin lege unui angajat intr-un birou in care se desfasoara activitatea de CTC ? Daca fiecare birou are pe el si un PC se schimba cu ceva?
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 09:41, 16 Decembrie 2011
In anexa HG 1028/2006 se specifica:
2. Mediu de muncă
a) Spaţiu
Prin dimensiunile şi amenajarea sa, postul de lucru trebuie să asigure utilizatorului un spaţiu suficient, care să îi permită să îşi schimbe poziţia şi să varieze mişcările.
Amenajarea locului de munca trebuie astfel realizata incat sa ofere utilizatorilor confort si libertate de miscare si sa diminueze in masura maxim posibila riscurile de natura vizuala, mentala si posturala.

Va redau cerinte ssm la un post de lucru birou cu echipament de calcul cu ecran de vizualizare, puteti estima cam ce spatiu de munca ar insemna:

Posturile de munca trebuie concepute si amenajate astfel incat sa permita unor persoane diferite sa realizeze o gama diversa de sarcini de munca, intr-un mod confortabil si eficace, la nivelul de performante cerut.
Amenajarea posturilor de lucru se va face in asa fel incat sa se asigure ;
- accesul usor si rapid la lucul de munca ,
- accesul rapid al personalului de intretinere la toate partile echipamentelor ,
- un spatiu de lucru care sa raspunda nevoilor de spatiu personal, de comunicare intre indivizi si de intimitate .
Utilizatorii trebuie sa aiba posibilitati de modificare a pozitiei de lucru, in timpul activitatii.
Distantele si unghiurile de vedere trebuie sa fie in raport cu cerintele sarcinii de lucru si in conformitate cu pozitia de lucru standard.
Pentru a pastra o pozitie de lucru confortabila si pentru a evita reflexiile si efectul de orbire, utilizatorul trebuie sa incline, sa basculeze sau sa roteasca ecranul, oricare ar fi inaltimea ochilor deasupra planului de lucru.
Inaltimea optima a centrului ecranului trebuie sa corespunda unei directii de privire inclinate intre 10 si 20 grade sub planul orizontal care trece la nivelul ochilor.
Inaltimea tastaturii trebuie sa asigure in timpul utilizarii un unghi intre brat si antebrat de minimum 90 grade.
In pozitie asezat, distanta dintre planul de lucru si suprafata de sedere trebuie sa fie cuprinsa intre 200 si 260 mm.
Ecranul, suportul de domente si tastatura trebuie amplasate la distante aproximativ egale fata de ochii utilizatorului, respectiv 600+-150mm.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program operatori pc aura 48 aura 48 Bună ziua Aş vrea să ştiu care este programul de lucru pe zi pentru operatori PC ( pauze, program redus). Mulţumesc, (vezi toată discuția)
Miopia si munca la calculator tina12 tina12 Sufar de miopie forte. Exista vreo lege care sa interzica persoanelor care sufera de miopie sa lucreze la calculator?(de exemplu celor care lucreaza in ... (vezi toată discuția)
Spatiu de lucru (birou) susu alina susu alina Buna ziua, intrebarea mea este cati m2 se aloca unui angajat ce isi desfasoara activitatea la birou in fata calculatorului - conform legislatiei in vigoare. ... (vezi toată discuția)