avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata salariala ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata salariala ...

Sunt angajat la un bar select din craiova ... am lucrat 2 luni , am vazut ca nu imi da salariul si am plecat acum cateva zile , mentionez ca am vb cu sefii si le-am zis ca plec , ei suparati ca am plecat acum nu vor sa imi mai dea salariul ce pot sa fac?

mentionez : contractul e facut pe 2 ore pe zi 7/7 si salariul 200 ron ... ziceau ei ca sa nu plateasca la stat bani multi ... dar salariul propus era de 800 ron

eu am lucrat de pe 10 octombrie pana pe 10 decembrie de la ora 8.00 pana la ora 03.00 din 2 in 2 zile.

am inteles cu ITM , ca fac o sesizare si atat, sesizarea in ce consta? ii obliga pe ei sa imi plateasca salariu? sau daca fac sesizare azi dupa cate zile se sesizeaza ITM ? cat timp dureaza verificarile care le fac cei de la ITM ?

ce pot sa fac ?
:(
Cel mai recent răspuns: Combei , utilizator 12:30, 19 Decembrie 2011
Din pacate "goana" dupa un loc de munca il face pe salariat sa accepte anumite compromisuri defavorabile lor. Nici protectia asigurata de legislatie nu il ajuta prea mult si ma refer la programul cu timp partial care, in cazul unor locuri de munca cum este /a fost al dv., este vizibil ca nu poate fi aplicat.
ITM va raspunde in termen de 30 de zile dar nu pot obliga angajatorul sa va plateasca. Va dispune masura platii si eventual va aplica o amenda in cazul nu respecta masura.

Va trebui sa va adresati instantei de judecata dar trebuie sa retineti ca nu puteti revendica decat plata convenita prin contract, adica 200 lei/luna. Fiind litigiu de munca nu platiti taxa de timbru.

De aici concluzia ca, indiferent cat suntem de "stransi cu usa", nu trebuie sa acceptam orice compromis, trebuie sa negociem cu demnitate un contract de munca. Daca toti am face asa angajatorii nu ar mai avea posibilitatea sa impuna in contract o anumita clauza si in fapt sa profite de forta de munca transformand-o in sclavie (cuvant greu dar adevarat in asemenea cazuri)
pai in instanta pot sa spun si eu ca se face evaziune fiscala in acel bar , deaoarece vanzarea in acel ban in fiecare zi este de 3000-4000 iar ei pe casa de marcat bat doar 50 zilnic ... sunt multe pe care le pot spune in instanta ...

si cu orele de munca(18 pe zi) la fel am fost instruiti ca daca vine un control sa le spunem ca eram in trecere si cev de genu(ca stam doar 2 ore si asa mai departe)

aceste lucruri le pot spune cuiva si sa faca face verificari sau doar in instanta?
Puteti sesiza institutiile statului abilitate (ITM, ANAF). Instanta nu judeca decat ce este specificat in cererea de chemare in judecata adica neplata salariului.
in consecinta nu prea am ce face ... am muncit 2 luni degeaba ?

itm se sesizeaza si cam atat ... banii pot sa nu ii primesc si dupa sesizare ... amenta care o poate lua firma ce valoare are?
Amenda variaza in functie de contraventia savarsita de angajator ...

Alte discuții în legătură

Abuzuri angajatori arakys arakys Va salut! Doresc sa-mi spuneti ce amenzi se dau pentru urmatoarele abuzuri si eventual care sunt legile care stabilesc cuantumul amendei. Multumesc anticipat! ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni itm Monica H. Monica H. in cazul in care , in urma unui control, ITM ul constata intarzieri salariale de 1-2 luni, ce sanctiuni pot aplica??? Va multumesc (vezi toată discuția)