avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sprayul paralizant sau cu piper.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sprayul paralizant sau cu piper.

Oricine poate detine un spray paralizant/piper? sau trebuie indeplinite anumite conditii??
Se foloseste in caz de autoaparare.Dar sunt folosite de multi spargatori sau de "copii teribilisti" pentru a se distra.
Am un prieten caruia i s-a administrat spray cu piper in "mufa":P...fara niciun motiv,acesta s-a dus la politie. Cel care a dat cu spray a spus ca s-a aparat pentru ca, chipurile prietenul meu s-ar fi intreptat spre el cu gandul de a-l ataca.Agresorul a scapat mintind, iar prietenul meu a fost avertizat sa aiba grija pe viitor sa nu mai atace pe nimeni .
Cat de penibila e situatia?? De ce s-ar fi dus cel cu spray-ul in ochi la Politie sa declare ca a foist agresat oarecum, dar totusi, agresorul adevarat a avut mai multe de castigat, mintind. De aici si subiectul anterior postat in legatura cu "marturia mincinoasa"
Deci, oricine poate detine un spray paralizant?Daca da, eu zic ca trebuie intai evaluat psihic sa vada daca se incadreaza celor care chiar il folosesc in mod de autoaparere si nu in scop de distractie sau chiar de a face rau.
Cel mai recent răspuns: simonna38 , utilizator 18:26, 20 Iulie 2018
Daca il dai asa cum trebuie e foarte eficient, Am primit unul cand eram mic de la o fata si pe langa ca nu vedeam nimic, m-am si sufocat vreo 5 minute. Plus ca te arde fata o zi intreaga, nici nu poti sa o tii pe perna. Am mai vazut pe cineva care a primit un jet pe abdomen din joaca si s-a iritat tot, s-a facut ca racul. Deci daca il aplici cum trebuie sigur iti scoti din lupta adversarul, fii fara griji.
Daca de exemplu cineva imi administreaza mie in fata un jet de spray cu piper,fara niciun motiv, pot depune plangere? ce se poate intampla cu acel care mi-a administrat jet-ul?? Desi nu provoaca daune grave, ci doar iritare, orbire temporala, etc..intra cumva asta la vatamare corporala???
1. Nu va trebuie nici un buletin pt. a procuror un spray. Va duceti la magazinul de arme si il cumparati. Luati totusi cu CS GAZ , cel cu piper poate lasa cu zile de ingrijiri medicale..

2. Politia a procedat corect prin avertizarea celor doi. Avertismentul se poate da si pentru fapte ce nu au avut loc, si nu este opozabil instantei de judecata (din cate tin minte). Cu alte cuvinte politia te poate avertiza sa nu cumva s-o bati pe fosta nevasta, chiar daca nu ai batut-o. Intelegi?

Am inteles. Dar nu am primit lamuriri la ultima intrebare. Daca cineva e "atacat" cu un jet de spray cu piper, doar atat, sa zicem ca cineva vrea "sa-l" probeze", acel atacat poate depune plangere? Intra "atacul cu jet de spray cu piper" la lovituri si alte violente? sau la vatamare corporala? in caz ca cel "atacat" depune o plangere??
Nu intra la lovire si alte violente. S-ar da doar o singura zi de ingrijiri medicale, insa ... daca persoana cade si da cu capul de pamant e altceva.

Dar, va puteti incadra la legea 61/91 daca il folositi.


"ART.3.Constituie contravenţie sãvârşirea oricãreia dintre urmãtoarele fapte, dacã nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sã fie considerate infracţiuni:
4) aruncarea asupra unei persoane, construcţii sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, cu substanţe inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corosive sau care murdãresc, dacã nu s-au produs vãtãmãri ale integritãţii corporale sau sãnãtãţii, ori pagube materiale;"
Amenda este de la 100 lei la 500 lei.
Daca s-a produs vreuna din urmarile indicate atunci fapta constituie infractiune, poate fi vatamare corporala.


PS: vedeti ca spray-ul nu face parte din categoria armelor pe care nu aveti dreptul sa le purtati in public cum sunt: pumnalul, boxul, cutitul ,etc. Pe asta aveti dreptul sa-l purtat doar sa nu il folositi. Totusi nu intrati in institutii publice cu el.


portul, fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, al cutitului, pumnalului, sisului, boxului, castetului ori al altor asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere, impungere sau lovire, precum si folosirea in asemenea locuri sau imprejurari a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru socuri electrice;"


PS: sa nu va mire daca va prinde politia cu el pe strada, si vrea sa vea dea amenda... veniti pe forum si va invatam sa o contestati :D

Daca ai folosit spray-ul fiind in legitima aparare, fara a depasi limitele, atunci fapta nu va constitui infractiune. Numai bine!
Ultima modificare: Marți, 27 Decembrie 2011
xuser, utilizator

Alte discuții în legătură

Spray autoaparare piper aby12 aby12 Buna ziua, doresc sa stiu daca spray-ul de autoaparare pe baza de piper tb declarat la Politie pt a-l putea detine? Daca mi se acorda dreptul de a-l detine, ... (vezi toată discuția)
Spray lacrimogen folosit pentru autoaparare aanna aanna Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca este legala folosirea spray-ului lacrimogen de o persoana fizica cu scopul de a se autoapara. Ce se intampla daca ... (vezi toată discuția)
Utilizarea sprayului paralizant Raluca D. Raluca D. Bună ziua, Sunt o biciclistă care s-a săturat să fie agresată verbal pe stradă, zi de zi. În aceeaşi situaţie sunt sute de alte bicicliste, doar ... (vezi toată discuția)