avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Conform cu originalul
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Conform cu originalul

As dori sa stiu si eu daca exista un act normativ care reglementeaza conformarea cu originalul a documentelor de catre functionarii publici care nu au studii juridice.
Am fost la o institutie publica si cineva de la departamentul administrativ mi-a facut meniunea pe niste copii xerox ale unor acte, conform cu originalul.
Cel mai recent răspuns: DaniellaB , utilizator 17:53, 11 Martie 2009
Nu cred ca exista vreun act normativ care sa reglementeze conformarea cu originalul a unui document de catre functionarii publici. Ea poate fi prevazuta prin fisa postului, daca functionarul are anumite documente pe care le gestioneaza in activitatea sa va elibera copii de pe documente cu aceasta conformare. Nu toate institutiile au angajati cu studii juridice.
In caz contrar, aceste copii vor fi semnate de reprezentantul legal al institutiei, semnatura fiind insotita de stampila institutiei.
Exista mai multe acte, multe... sunt si regulamente interne, exista si norme legale...
Nu inteleg care exact e problema, nu v-a conformat ceva sau cum?
Asa cum s-a scris si in celelalte 2 mesaje, sunt acte si acte, situatii si situatii....
Exemplu: eu functionez la o asociatie de locatari si prin natura functiei trebuie sa primesc anumite acte ale proprietarilor - copii ale contractelor de vanzare-cumparare locuinta, acte de identitate, etc. Pentru aceasta solicit proprietarului sa-mi prezinte si actele originale pe care le studiez si in 100% din cazuri acestea sunt documente originale si aplic pe copii stampila CONFORM CU ORIGINALUL pe fiecare pagina, datez, imi scriu numele in clar si semnez - fara stampila unitatii. Este un document intern al asociatiei;
Daca un proprietar este actionat in judecata pentru neplata obligatiilor catre asociatie, la intocmirea dosarului sunt nevoit sa atasez mai multe documente in copie: liste de plata, fise de cont, procese verbale ale AG, urmand aceeasi procedura privind conformarea cu originalul. Mentionez ca niciodata nu s-a pus problema sa ma prezint la judecatorie cu actele originale.
Pe de alta parte, asociatia elibereaza o adeverinta unui proprietar care doreste sa-si faca separarea de masura la gaz metan, situatie in care respectivul proprietar nu a participat la cheltuielile pentru teava generala, asociatia platind lucrarea in locul acestuia. Dupa ce proprietarul isi achita obligatiile fata de noi, eliberez adeverinta in original, dar (mai nou) furnizorul solicita in plus autentificarea documentului prin notariatul public, desi si notarul "vede" initial tot un document in original. Aici chiar nu stiu cum ar trebui procedat...
Adam Grecu a scris:

Asa cum s-a scris si in celelalte 2 mesaje, sunt acte si acte, situatii si situatii....
Exemplu: eu functionez la o asociatie de locatari si prin natura functiei trebuie sa primesc anumite acte ale proprietarilor - copii ale contractelor de vanzare-cumparare locuinta, acte de identitate, etc. Pentru aceasta solicit proprietarului sa-mi prezinte si actele originale pe care le studiez si in 100% din cazuri acestea sunt documente originale si aplic pe copii stampila CONFORM CU ORIGINALUL pe fiecare pagina, datez, imi scriu numele in clar si semnez - fara stampila unitatii.


Mare greseala!
Dvs puteti face o verificare suplimentara, dar raspunderea pentru depunerea unei copii conforme cu originalul trebuie sa o aiba cel care a depus actul si nu dvs. - El trebuie sa semneze pt ca va dat o copie conforma cu originalul.
Pana si notarii s-au confruntat cu acte de identitate false. De unde stiti dvs. ca actul ce vi se prezinta e tocmai originalul!?
Ultima modificare: Miercuri, 15 Octombrie 2008
romascanu, moderator
De acord, trebuie sa conformeze cu originalul cel care detine actul original a carui copie se conformeaza.
Eu conformez numai documente pe care le-am vazut sau le-am obtinut eu de la institutii de stat.

In ceea ce priveste falsul, nu cred ca e dator omul sa discearna care act e fals, ca si noi atestam identitatea partilor, asta neinsemmand ca punem sub lupa cartile de identitate pe care le primim...
Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne asumam a conforma cat mai multe acte posibile...

Alte discuții în legătură

Concurs angajare sistemul public gabi1984 gabi1984 Am o întrebare, sper că nu e ridicolă, dar nu am găsit un răspuns rezonabil pe nicăieri. Înscrierea la un concurs organizat de o autoritate publică ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime in munca NMariaAlexandra NMariaAlexandra Buna seara. Ma puteti lamuri si pe mine de unde pot obtine o adeverinta care sa ateste vechimea in munca sau in specialitatea studiilor, in ipoteza in care ... (vezi toată discuția)
Legalizare copie xerox hotarare de divort - unde ? iolanda76ada iolanda76ada Buna seara ! Am urmatoarea problema : Am o hotarare de divort definitiva si irevocabila emisa in 2003 si legalizata in acelasi an. Pentru dosarul de ... (vezi toată discuția)