Contract de inchiriere intre doua persoane juridice. Obiectul contractului: un spatiu comercial.
Locatarul nu isi plateste chiria doua luni iar locatorul il ameninta ca va pune sigilii pe usa si un mare lant pentru a nu mai permite accesul in spatiul inchiriat.
Locatarul are f multe bunuri in spatiu.
Daca locatorul pune aceste sigilii (doar el stie ce fel de sigilii!)si leaga usa de la intrare cu un lant, in situatia in care locatarul taie acest lant si rupe sigiliul pentru a intra in spatiul pe care il are in chirie si care nu a fost reziliat (locatorul nu l-a dat pe locatar in judecata pentru reziliere si evacuare), savarseste vreo fapta penala?
Va multumesc.
Atata timp cat acel contract de inchiriere este inca in vigoare, nu a expirat, nu a fost reziliat, sau nu exista hotarare de evacuare, chiriasul are inca dreptul de folosinta al spatiului.
Mai mult, probabil ca in contract exista o clauza prin care proprietarul isi ia angajamentul de a nu-l tulbura in posesie pe chirias.
Lanturi, lacate, sigilii, toate sunt tulburari, iar chiriasul poate face orice pentru a le inlatura.
La o prima vedere, nu sunt indeplinite conditiile elemntului material al infractiunii de violare de domiciliu, precum nici ale infractiunii de amenintare ( desi aici este de discutat) pe de alta parte putem vorbi de tulbulare de posesie ( discutabil). atata timp cat chiriasul, are beneficiul locuintei, si poseda spatiul in baza unui contract valabil, nu vad ca prin actiunea descrisa de dumneavoastra mai sus sa savarseasca o fapta ilicita. Acest raspuns se rezuma strict la situatia prezentata de dumneavoastra.
Din cate stiu, in contractele de inchiriere se specifica la obligatiile locatarului ca "Locatarul se obliga sa plateasca locatorului chiria la termenul scadent convenit in contract". Mai exista, de obicei, si un capitol numit Raspunderea Partilor Contractante in care se specifica clauza urmatoare: "Pentru neplata chiriei in termenele contractuale, locatorul poate solicita unilateral rezilierea contractului si evacuarea locatarului."
Locatorul are dreptul legal de a cere rezilierea contractului si evacuarea locatarului, daca demonstreaza ca prima clauza nu a fost indeplinita, dar nu are voie sa puna "lantul pe usa".
Insa, lucrand in imobiliare, mi-au intrat pe mana multe contracte de inchiriere, iar unele clauze sunt puse chiar de locator. Daca locatarul semneaza inseamna ca este de acord cu toate clauzele din contract, asa ca cel mai bine e sa citesti contractul. Am intalnit un caz in care proprietarul a specificat in contract ca, daca "locatarul nu-si achita chiria in intervalul specificat in contract, acesta are voie sa-l evacueze "fara alte formalitati si fara hotarare judecatoreasca". Din fericire nu s-a ajuns acolo, pentru ca locatarul isi achita mereu la timp chiria, dar din moment ce a semnat acel contract a confirmat ca este de acord cu toate clauzele specificate.
Daca in contractul din cazul de fata este specificata o astfel de cauza, atunci nu cred ca locatarul are ce sa faca decat sa achite chiria pentru lunile respective, eventuale daune, si sa-si caute alt spatiu.
Pact comisoriu
luminel
Se incheie un contract de inchiriere pe o perioada de 3 ani intre proprietar, SC X SRL si chirias SC Y SRL. Chiriasul foloseste 3 luni spatiul dupa care ... (vezi toată discuția)