Ma intereseaza daca societatea care a dat spre executare contractele ( contracte pe care le-a castigat in licitatie publica) mai are vreo raspundere, si pana unde poate merge implicarea acesteia in activitatea societatii careia i-a cesionat aceste contracte.
Buna seara,
Cesiunea contractului (Art. 1.315 - 1.320 - Noul Cod Civil)
Art. 1.317. Momentul cesiunii. (1) Daca o parte a consimtit in mod anticipat ca partea cealalta sa isi poata substitui un tert in raporturile nascute din contract, cesiunea produce efecte fata de acea parte din momentul in care substituirea ii este notificata ori, dupa caz, din momentul in care o accepta.
(2) In cazul in care toate elementele contractului rezulta dintr-un inscris in care este cuprinsa clauza ``la ordin`` sau o alta mentiune echivalenta, daca prin lege nu se prevede altfel, girarea inscrisului produce efectul substituirii giratarului in toate drepturile si obligatiile girantului.
(3) Dispozitiile in materie de carte funciara, precum si dispozitiile referitoare la transferul ori publicitatea anumitor categorii de bunuri mobile raman aplicabile.
Art. 1.318. Liberarea cedentului. (1) Cedentul este liberat de obligatiile sale fata de contractantul cedat din momentul in care substituirea isi produce efectele fata de acesta.
(2) In cazul in care a declarat ca nu il libereaza pe cedent, contractantul cedat se poate indrepta impotriva acestuia atunci cand cesionarul nu isi executa obligatiile. In acest caz, contractantul cedat trebuie, sub sanctiunea pierderii dreptului de regres impotriva cedentului, sa ii notifice neexecutarea obligatiilor de catre cesionar, in termen de 15 zile de la data neexecutarii sau, dupa caz, de la data la care a cunoscut faptul neexecutarii.
Art. 1.319. Exceptiile contractantului cedat. Contractantul cedat poate opune cesionarului toate exceptiile ce rezulta din contract . Contractantul cedat nu poate invoca insa fata de cesionar vicii de consimtamant, precum si orice aparari sau exceptii nascute din raporturile sale cu cedentul decat daca si-a rezervat acest drept atunci cand a consimtit la substituire.
Art. 1.320. Obligatia de garantie . (1) Cedentul garanteaza validitatea contractului.
(2) Atunci cand cedentul garanteaza executarea contractului, acesta va fi tinut ca un fideiusor pentru obligatiile contractantului cedat.
Da, multumesc.
As fi vrut sa stiu daca cedentul (care garanteaza executarea contractului) si este tinut fidejusor, are obligatia de a controla cesionarul, si daca da, pana unde se poate implica?
Ma intereseaza urgent:( Are dreptul sa controleze documente ale cesionarului?
Cesiune creanta
medalex
Am incheiat un contract de cesiune creanta in care am calitatea de cesionar. Contractul in baza caruia s-a cedat creanta nu a mai fost dus la indeplinire ... (vezi toată discuția)