avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Legalitatea/Obligativitatea Apei de Ploaie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Legalitatea/Obligativitatea Apei de Ploaie

Stimati colegi, as dori sa-mi impartasiti opiniile dvs din punct de vedere juridic a obligatiei impuse societatilor comerciale (speta mea), si nu numai ,de a plati prestatorilor de servicii publice de furnizare a apei potabile si a serviciilor de canalizare serviciul de canalizare pentru apa de ploaie, academic spus apa meteorica.
Concret, mi s-a impus prin contractul de prestari serivicii acceptarea unui articol in care se stipuleaza: " Cantitatea de apa meteorica preluata lunar de reteaua publica de canalizare, este stabilita astfel: Q=(SXN)/12, in care
Q= (mc/luna) cantitatea de apa meteorica facturata lunar, S(mp)=Suprafata totala (construita si neconstruita) conform actelor de proprietate , sau declarata de utilizator (daca declari o suprafata mai mica decat cea din actele de proprietate nu cumva comiti o infractiune?!!!), deci n-ai incontro decat suprafata totala, care in cazul nostru nu este neglijabila, fiind de 17 ha,
iar N(mc/mp/an)- Norma de calcul a cantitatii de apa meteorica, stabilita conform Regulamentului tehnicde organizare si Functionare al prestatorului de servicii publice (si la care noi nu suntem parte, si care reprezinta in opinia mea instructiuni interne pentru prestator)."
Verbal ni s-a comunicat ca aceasta obligatie de a plati apa meteorica, in modalitatea stabilita mai sus, a fost instituita printr-o hotarare a Consiliului Judetean, care este actionarul majoritar al prestatorului de servicii publice (adica, are tot interesul sa incaseze bani, chiar si necuveniti).
astfel am ajuns in situatia in care lunar ni se factureaza cca 2000 mc apa meteorica, in conditiile in care consumul de apa potabila nu depaseste 1500 mc, ceea ce mi se pare aberant.

Ceea ce ma deranjeaza este ca aceasta cantitate este una fictiva, si creeaza premisele imbogatirii fara just temei, intrucat operatorul nu presteaza efectiv acele servicii insa doreste incasarea banilor, si nu exista nicio stipulatie in sensul ca la anumite intervale de timp se va face regularizare astfel incat sa fie platit doar ce este efectiv prestat.
Cum pot denunta aceasta clauza, care ar fi demersurile ce trebuiesc intreprinse spre a nu plati aceste sume aberante, in conditiile in care practic esti taxat ca ploua si ca esti proprietar.
Va rog, astept cat se poate de repede opiniile si sugestiile voastre.
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: radita , utilizator 14:38, 15 Octombrie 2008
Printr-o actiune in instanta cred ca ati putea rezolva aceasta problema, dar nu ma hazardez sa merg mai departe cu ideile decat daca va ganditi mai serios daca din punct de vedere economic merita. Va trebui sa verificati hotararile consiliului judetean de aprobare a regulamentului de functionare al prestatorului si sa verificati si legislatia in acest sens respectiv temenul si conditiile in care se ataca o asemenea hotarare.
codrutamaghear a scris:

Printr-o actiune in instanta cred ca ati putea rezolva aceasta problema, dar nu ma hazardez sa merg mai departe cu ideile decat daca va ganditi mai serios daca din punct de vedere economic merita. Va trebui sa verificati hotararile consiliului judetean de aprobare a regulamentului de functionare al prestatorului si sa verificati si legislatia in acest sens respectiv temenul si conditiile in care se ataca o asemenea hotarare.

Va multumesc pentru raspuns.
M-am gandit la actiunea in instanta, dar as vrea sa ma refer numai la raportul meu juridic cu operatorul, adica sa fie intemeiata actiunea pe contractul existent intre noi, tinand cont ca in acesta nu se face referire la vreo hotarare a CJ. Sigur ca o astfel de actiune are o mare importanta si din punct de vedere economic, tinand cont ca platim lunar numai apa meteorica peste 1000 EUR.
M-ar interesa daca cineva are cunostinta de vreo actiune similara (actiune in constatarea nulitatii unei clauze contractuale pe motivul ca instituie premisele imbogatirii fara just temei), eventual alte sfaturi.
Probabil ca hotararea de Consiliu Judetean o puteti obtine spre studiu in copie, e interesanta motivarea ei. Totusi dvs. aveti de lucru numai cu contractul in care sunteti parte - sa se judece mai departe Regia Autonoma in contencios ca sa obtina anularea hot. CJ.
Nu am auzit de astfel de clauze privind apa de ploaie:O In ce judet se intampla asta?
Intr-adevar ploua in mod natural si conform art. 578 C. civil, "locurile inferioare sunt supuse a primi apele ce curg fireste din locurile superioare, fara ca mana omului sa fi contribuit la aceasta" - nu e vina proprietarului ca ploua si ca apa curge in santurile RA care se ocupa de canalizare:D
Contribuabilul plateste in alt fel obolul sau pentru realizarea si intretinerea acestor santuri pentru apa de ploaie.
Dvs ar trebui sa platiti pentru canalizare doar pentru apa reziduala/menajera pe care o evacuati in reteaua de scurgere a orasului.
Cred ca aceasta clauza contractuala este nelegala, vadit abuziva. Deocamdata nu gasesc alt temei de drept decat cel de mai sus. Pe cale de consecinta banii platiti pentru evacuarea apei de ploaie reprezinta o plata nedatorata care trebuie sa va fie restituita.
Cred ca ar fi posibila o actiune in anularea clauzei legate de apa de ploaie insa nu pe temeiul imbogatirii fara justa cauza, cat pe cel al abuzului de drept. Asa cum spunea colegul codul civil cuprinde prevederi clare relative la apa de ploaie (art. 587), prin urmare prin introducerea unei astfel de clauze in contractul de prestari servicii se realizeaza un abuz de drept, abuz de positie dominanta dumneavoastra fiind obligat sa fiti de acord cu o astfel de clauza in caz contrar riscand sa ramaneti fara serviciile respective.

Asta ar fi solutia mea in acest moment... insa nu vreau sa ma hazardez prea mult, pentru ca e clar ca pentru o astfel de actiune trebuie verificate o serie de HCL si legi... E insa un subiect fff interesant
Toate cele de mai sus dovedesc pe deplin că o discuţie despre apa de ploaie nu e tocmai apă de ploaie! :)


Eu spun doar că servitutea prevăzută de al nostru Codice civil n-are treabă cu apa de ploaie din această speţă, după cum nici taxa de care s-a vorbit nu are.

Aici e vorba pur şi simplu despre o taxă pentru colectarea şi evacuarea apei de ploaie din oraş, şi nu despre obligaţia domeniului public de a primi apa de ploaie. Sigur că o primeşte. Nu i-a pus niciun zăgaz. Atîta doar că nu o lasă să de scurgă pretutindeni. O colectează, iar noi plătim.

Despre cît plătim, aici se poate discuta.

Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Plata apa meteorica sau apa de ploaie boian boian Am formulat cerere de chemare in judecata a furnizorului de apa potabila pentru a nu mai imi factura prestari servicii (canalizare si epurare) legate de apa ... (vezi toată discuția)
Clauze abuzive la apa nova. intrebare- ce se poate face daca ... iriholo iriholo Clauze abuzive la Apa Nova. Intrebare- ce se poate face daca Apa Nova se prevaleaza de un HCG al Mun Bucuresti pentru a factura abuziv apa pluviala la o ... (vezi toată discuția)
Chemare in judecata adipir adipir CUM POT DESCHIDE O ACTIUNE IN INSTANTA PRIVIND RETINEREA ABUZIVA A APEI METEORICE PE FACTURA ASOCIATIEI DE PROPRIETARI. PE CE LEGISLATIE SE BAZEAZA ... (vezi toată discuția)