avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ce pot sa fac daca nu am bani de avocat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ce pot sa fac daca nu am bani de avocat

am lucrat in germania anul acesta in timpul cat am fost in germania sotia mea sia gasit pe altcineva am aflat asta dupa ce am venit si am cheltuit o parte din banii cu care am venit restul ia luat ea desi nu recunoaste
dupa ziua baiatului am hotarat de comun acord sa mergem sa facem actele de divort fapt care nu sa mai intamplat ea facandusi bagajele in timpul cand eram eu la servici plecand cu cei 2 copii la domiciliul amantului ei care se afla la vreo 200km departare dse atunci a trecut 1 luna si nu am vazut copii Vreau sa bag divortul dar mie teama ca nu am sa mai vad copii niciodata la ce ganduri are ea Intrebarea mea este daca divortam ea obtine custodia copiilor poate pleca din tara cu copii fara acordul meu si daca da cum ramane cu dreptul la vizita care til da legea ca parinte Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters232211 , utilizator 13:03, 20 Decembrie 2011
cosmine prin ceva asemanator trec si eu zilele astea, in sensul ca sotia mea a plecat deja in strainatate si a si deskis divortul de acolo(cel putin asa zice ea).din ce am vorbit eu cu avocatii din orasul meu, din ce am citit pe net, copilul minor nu poate parasi tara fara acordul unuia dintre parinti.pe de alta parte sunt si opinii care contrazic ce am zis eu iar eu ma aflu in aceeasi ceata ca si tine.daca vede cineva ne poate ajuta cu o parere pertinenta legata de aceasta situatie?daca vrei, da mi adresa de e mail sa iti trimit si tie ce mi a trimis un avocat
Buna ziua
Desfacerea casatoriei prin divort este un mijloc juridic prin care se pune capat existentei casatoriei pe cale judecatoreasca sau administrativa.
Cererea de divort trebuie sa cuprinda pe langa elementele prevazute de art. 112 CODUL DE PROCEDURA CIVILA si anume:
1.numele, domiciliul sau resedinta partilor;
2. obiectul cererii:
3. indicarea motivelor de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea;
4. indicarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere;
5. semnatura si unele precizari specifice acestei cereri:
- numele copiilor minori nascuti din casatorie sau care se bucura de starea legala de copii legitimi fata de amandoi sotii, precum si a copiilor recunoscuti de acestia. Daca nu sunt copii minori, se va face aratare despre aceasta. ( art. 612 al. l-2 CODUL DE PROCEDURA CIVILA ).
Intrucat reclamantul nu poate obtine divortul invocand propria sa culpa, el va trebui sa arate sprijinindu-se pe dovezi - in ce consta vina paratului. Sotul reclamant poate solicita instantei si rezolvarea unor cereri accesorii si incidentale.
Astfel, prin chiar cererea de divort, sotul care a purtat in timpul casatoriei numele de familie a celulalt sot, poate cere - motivat - ca si dupa desfacerea casatoriei sa pastreze acel nume ( art.40 Codul Familiei). Sotii se pot invoi insa ca acela care. conform art. 27 Codul Familiei, a purtat in timpul casatoriei numele de familie a celulalt sot. sa poarte acest nume si dupa desfacerea casatoriei. Daca nu a intervenit o invoiala sau daca instanta nu a dat incuviintare, fiecare dintre fostii soti va purta numele ce-1 avea inainte de casatorie.
Daca sotii au copii minori, cererile accesorii cu privire la incredintarea acestora si la stabilirea contributiei fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare si pregatire profesionala a acestora trebuie solutionate odata cu cererea principala. Aceasta, chiar si atunci cand partile n-au solicitat expres si rezolvarea unor asemenea probleme ( art.42 al. l Codul Familiei ). in cazul minorilor care au implinit 14 ani, avand deci capacitate de exercitiu restransa, cererea privind obligarea la plata unei contributii de intretinere va trebui facuta de ei. asistati fiind de parintele titular .al actiunii (A. Bacaci - Dreptul Familiei, pg.206 ).
Tot odata cu cererea de divort sau separat, dupa pronuntarea divortului, se poate formula cererea de impartire a bunurilor comune, obligarea paratului la plata unei pensii de intretinere in favoarea reclamantului, cererea pentru atribuirea locuintei comune unuia dintre soti, cererea parintelui de a i se incuviinta administrarea bunurilor minorului, reprezentarea acestuia sau incuviintarea actelor sale.
Pe langa aceste cereri accesorii reclamantul poate cere si obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata (cand desfacerea casatoriei este ceruta din vina exclusiva a paratului).
Pentru introducerea actiunii de divort sunt necesare urmatoarele acte:
- originalul sau copii legalizate de pe certificatul de casatorie si de pe certificatul de nastere a copiilor minori ( atunci cand exista ), acestea fiind indispensabile pentru judecarea proceselor de divort ( art.612 al.3 CODUL DE PROCEDURA CIVILA );
- copia actelor de spatiu, atunci cand se pune probleme locative;
- adeverinta cu veniturile nete incasate de reclamant, de la locul sau de munca;
- adeverinta eliberata de sectia financiara a locului de domiciliu al reclamantului (ori de la perceptii, in mediul rural ) din care sa rezulte daca reclamantul realizeaza si alte venituri.;
- orice alte acte in sustinerea actiunii si dovedirea motivelor invocate;
- declaratia data pe propria raspundere de reclamant ca nu realizeaza, alte venituri decat cele pentru care a prezentat adeverinta (declaratia se intocmeste intr-un singur exemplar).
Instantele judecatoresti nu vor putea da curs acelor cereri care nu cuprind elementele si anexele mentionate, aceste cerinte avand caracter imperativ.
Actiunea, redactata in doua exemplare (atunci cand din casatorie nu au rezultat copii) sau in trei exemplare (atunci cand exista copii din casatorie), se depune impreuna cu actele mentionate, de catre reclamant personal, la presedintele judecatoriei pe raza caruia locuiesc sau au locuit sotii.
In cazul in care cererea de divort se intemeiaza pe acordul partilor, ea va fi semnata de ambii soti dar prezentarea ei presedintelui judecatoriei poate fi facuta numai de catre unul dintre soti.
La primirea cererii de divort, presedintele instantei va da sfaturi de impacare, dar, in cazul in care se staruie in rezolvarea cererii va fixa un termen pentru judecarea cauzei. ( art.613 CODUL DE PROCEDURA CIVILA ).
Se va proceda astfel si in cazul in care cererea de divort se intemeiaza pe acordul sotilor deoarece art.613 CODUL DE PROCEDURA CIVILA nu face nici o distinctie desi din art. 613 al.2 pare sa rezulte contrariul, caci textul arata ca presedintele instantei va verifica existenta consimtamantului sotilor, dupa care va fixa termenul de 2 luni in sedinta publica. Textul reglementeaza numai aspectele particulare divortului intemeiat pe acordul sotilor, dar care se inlatura solutia de a da sfaturi de impacare, in toate cazurile, sfaturile de impacare se dau reclamantului. Alta obligatie a presedintelui instantei este aceea de fixare a taxei de timbru.
Va trimit si un model de cerere de divort:
Model cerere de divorţ (cu sau fără minori)
DOMNULE PREªEDINTE,


Subsemnatul(a) _________, domiciliat(ă) în_________, judeţul________, str.________, nr.___ , etajul___, apart.___, în contradictoriu cu soţia(soţul) meu________ domiciliat(ă) în________ , judeţul________, str.______, nr._______, etajul___, apart.___, formulez prezenta


CERERE DE DIVORŢ
pentru ca prin hotărârea pe care o veţi pronunţa să dispuneţi:
- desfacerea căsătoriei încheiate între subsemnatul(a) şi pârâtul(a) ______, la data de_____ şi înscrisă în registrul de stare civilă sub nr._____, din vina exclusivă a pârâtului(ei);
- revenirea reclamantei la numele purtat anterior căsătoriei şi anume acela de_________;
- obligarea pârâtului(ei) la plata cheltuielilor de judecată.

MOTIVELE ACŢIUNII
În fapt, m-am căsătorit cu pârâtul(a) la data de_______, conform certificatului de căsătorie nr._____, emis la data de_______, eliberat de către_____. Relaţiile de familie sunt grav şi iremediabil vătămate pentru că________ (motivele de divorţ)
Consider că, din motivele menţionate mai sus, căsătoria nu mai este posibilă. Menţionez că din căsătoria noastră nu au rezultat copii.
În drept, îmi întemeiez acţiunea pe dispoziţiile art. 37 şi urm. din Codul Familiei.
În dovedirea acţiunii solicit administrarea probei cu martori, pentru care propun pe: 1.________, domiciliat in_____, judetul____, str._____, nr._____, etajul____, apart._____;
2.________, domiciliat in_____, judetul_____, str._____, nr._____, etajul____, apart._____.


Semnătura reclamantului(ei)


DOMNULUI PREªEDINTE AL JUDECÃTORIEI____________


Motivele de divorţ reprezintă situaţia de fapt care a dus la destrămarea relaţiilor de familie.
Fiecare capăt de cerere trebuie motivat
Cererea de divorţ se depune în dublu exemplar
La cererea de divorţ se anexează taxa de timbru în valoare de 39 de lei şi timbru judiciar în valoare 0,3 lei
În cazul desfacerii căsătoriei din care au rezultat copii minori, la cererea de divorţ se vor adăuga două noi capete de cerere:
- încredinţarea spre creştere şi educare a copilului minor/copiilor minori ____________, născut/i la data de ____________

şi
- stabilirea unei pensii de întreţinere în cuantum prevăzut de lege pentru copilul/copiii rezultaţi din căsătorie.
De asemenea, la cererea de divorţ se vor anexa şi certificatele de naştere ale copiilor.
Până la pronunţarea definitivă şi irevocabilă a divorţului, copiii pot fi încredinţaţi unuia din dintre părinţi pe calea ordonanţei preşedinţiale, tot pe această cale se poate stabili şi pensia de întreţinere, până la soluţionarea dosarului de divorţ.

Cam asta e... insa sfatul meu este sa va duceti dupa sotie si copii....poate a fost un moment de ratacire....suntem oameni, nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere divort andreescugetta andreescugetta Buna ziua, as vrea a divortez de sotul meu, desi acesta nu doreste. Motivele sunt multe, unul din ele cel mai important fiind bautura. as vrea sa divortez din ... (vezi toată discuția)
Cerere divort personalizata Robertx Robertx Buna ziua, de ceva timp ma documentez pe internet despre actiunea de divort. Ma documentez pentru mama, se chinuie cu barbatu asta de cand s-au casatorit, ... (vezi toată discuția)
Divort-va rog un sfat sterea sterea Buna ziua! Numele meu este flori si anm o mica problema pe care nu prea stiu cum sa o rezolv. Sunt casatorita de 5 ani si de aproape un an nu ma mai inteleg ... (vezi toată discuția)