avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... dreptul de petitionare
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

dreptul de petitionare

As dori sa intreb daca trimit o petitie recomandata, prin posta, si pastrez chitanta de recomandata, Patriarhiei Romane, trebuie sa-mi raspunda in termen de 30 zile conform legii?
Dar unei fundatii umanitare?daca am nr de inregistrare la registratura fundatiei, si ei trebuie sa-mi raspunda in termen de 30 zile?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:39, 14 Octombrie 2008
Nu, doar autoritatile publice si uneori alte organe ale statului aratate de lege trebuie sa se conformeze acestei obligatii. Persoanele juridice de drept privat pot sa raspunda sau nu, dupa interese si bunul plac.
Termenul se refera numai la institutiile sau autoritatile publice. In acest sens, art. 8 alin.1 din OG nr.27/2002 prevede ca autorităţile şi instituţiile publice sesizate au obligaţia să comunice petiţionarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrării petiţiei, răspunsul, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă. Iar in art.9 se dispune ca, in situaţia în care aspectele sesizate prin petiţie necesită o cercetare mai amănunţită, conducătorul autorităţii sau instituţiei publice poate prelungi termenul cu cel mult 15 zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de petitionare. modalitatea de transmitere a petitiei si termenul de raspuns ContSters278009 ContSters278009 Buna, va rog sa-mi spuneti care este termenul in care o institutie publica respectiv primarie, este obligata prin lege sa raspunda la o petitie, sesizare, ... (vezi toată discuția)
Reclamatie la primarie ion.escu ion.escu Va salut! Am depus la primarie o cerere la registratura, am numar de inregistrare. Care este perioada de timp dupa care legal trebuie sa primesc raspuns, de ... (vezi toată discuția)
Institutiile statului in cat timp trebuie sa-ti dea un raspuns la o problema ridicata ? sd sd Am depus la secretariatul scolii unde am catedra, un dosar privind reincadrarea pe post conform Ordinului Ministrului Educatiei, nr. 3235 din 09.02.2010. ... (vezi toată discuția)