As dori sa intreb daca trimit o petitie recomandata, prin posta, si pastrez chitanta de recomandata, Patriarhiei Romane, trebuie sa-mi raspunda in termen de 30 zile conform legii?
Dar unei fundatii umanitare?daca am nr de inregistrare la registratura fundatiei, si ei trebuie sa-mi raspunda in termen de 30 zile?
Va multumesc.
Nu, doar autoritatile publice si uneori alte organe ale statului aratate de lege trebuie sa se conformeze acestei obligatii. Persoanele juridice de drept privat pot sa raspunda sau nu, dupa interese si bunul plac.
Termenul se refera numai la institutiile sau autoritatile publice. In acest sens, art. 8 alin.1 din OG nr.27/2002 prevede ca autorităţile şi instituţiile publice sesizate au obligaţia să comunice petiţionarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrării petiţiei, răspunsul, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă. Iar in art.9 se dispune ca, in situaţia în care aspectele sesizate prin petiţie necesită o cercetare mai amănunţită, conducătorul autorităţii sau instituţiei publice poate prelungi termenul cu cel mult 15 zile.