avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie de somaj?

Am fost in CIC timp de 2 ani , la intoarcearea la servici mi s-a defiintat postul cu art 65
Problema mea este alta: Inainte de CIC am avut lucrate astfel
Am intrat in CIC in decembrie 2009
am lucrat din septembrie 2008 dar astfel:
sept, oct, noiembrie si decembrie la 4 ore
ianuarie, febr, martie si aprilie la 8 ore
apoi mai , iunie, iulie si august la 4 ore
urmatoarele luni sept, oct, noiembrie si o parte din decembrie am fost in concediu pre si post natal.
Va rog sa imi spuneti daca am dreptul la somaj, avand in vedere ca ultimele 12 luni nu sunt toate cu norma intrega, dar postul mi s-a defiintat dupa CIC
Inainte de anul 2008 am mai lucrat dar in anii 2003-2004-2005 .
Ultima modificare: Miercuri, 21 Decembrie 2011
damiela, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:27, 25 Mai 2012
Avand in vedere ca ati intrat in CIC in decembrie 2009 (fiindu-va aplicabile prevederile OUG nr. 148/2005) nu beneficiati de prevederile OUG 111/2010 potrivit carora perioada in care o persoana se afla in concediul de ingrijire copil constituie perioada asimilata stagiului de cotizare a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Astfel potrivit art. 35 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 Pentru persoanele care au avut raporturile de muncaƒ sau de serviciu suspendate, cu exceptia perioadei de incapacitate temporaraƒ de muncaƒ in care plata indemnizatiei se suportaƒ de unitate, conform legii, stagiul minim de cotizare se realizeazaƒ prin cumularea perioadei de asigurare realizate inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizataƒ dupaƒ reluarea activitatii si avand in vedere ca potrivit art. 34 alin. (1^2) din acelasi act normativ Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncă cu timp parţial, stagiul de cotizare se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncă cu timp parţial., se pare ca nu indepliniti conditiile de stagiu necesare primirii indemnizatiei de somaj.
multumesc pentru raspuns.
sincer imi facusem sperante..chiar am adunat toate actele necesare, doar problema am cu acea adeverinta cu veniturile din cele 12 luni .ca nu a vrut sa mi-o primeasca pentru ca nu era corect intocmita.
maine voi merge din nou sa vedem ce imi spune
Mi-au desfiintat postul pentru ca firma are probleme financiare, dar nu mi se pare normal sa nu pot beneficia de nici un banut.
Doamna Avocat poate ma lamuriti si pe mine...nu inteleg de ce conteaza timpul de lucru pentru a beneficia de somaj atata timp cat am avut un salariu destul de mare ( ca cel de 8 ore)..am platit contributie la somaj suma ca si cum as fi lucrat la 8 ore..
nu inteleg cine a facut legea asta asa..si de ce conteaza timpul de lucru?
Timpul de munca conteaza doar la calculul stagiului de cotizare .. cuantumul indemnizatiei de somaj se calculeaza astfel : o suma fixa la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului brut de baza lunar pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate in functie de marimea stagiului de cotizare ...

Art. 39 din Legea nr.76/2002 :
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

In prezent, valoarea indicatorului social de referinta in vigoare este de 500 lei.
Am inteles legea.Dintre toate cel mai important este stagiul de cotizare(acele 12 luni necesare inaintea depunerii cererii)..care depinde de tipul de contract..des sincer nu mi se pare corect...
MUltumesc frumos pentru raspuns!
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2012
damiela, utilizator

Alte discuții în legătură

Calculul stagiului de cotizare pentru indemnizatia de somaj lonita lonita Buna ziua. Am urmatoarea situatie. Am lucrat efectiv pentru o perioada de 10 ani, dar din cate cunosc, in primul an de dupa terminarea facultatii (2005) ... (vezi toată discuția)
Acordarea din nou a indemnizatiei de somaj dupa somaj si contract pe perioada nedeterminata roxanagritu roxanagritu Dupa o perioada de doua luni in care am beneficiat de indemnizatie de somaj m-am angajat cu contract pe perioada nedeterminata la o firma la care am lucrat o ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa revenire din ccc laura-ioana laura-ioana Buna ziua, In situatia in care angajatorul decide concedierea angajatului in prima zi dupa revenirea acestuia din CCC, acesta din urma mai poate beneficia de ... (vezi toată discuția)