avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calculul stagiului de cotizare pentru indemnizatia de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calculul stagiului de cotizare pentru indemnizatia de somaj

Buna ziua.
Am urmatoarea situatie.
Am lucrat efectiv pentru o perioada de 10 ani, dar din cate cunosc, in primul an de dupa terminarea facultatii (2005) legea prevedea ca angajatorul beneficiaza de o reducere a impozitului datorat statului pentru ca a angajat un absolvent de facultate (75% din cate imi amintesc).

Am fost sa-mi depun dosarul de somaj iar cei de acolo imi spun ca in evidenta lor apar 9 ani de cotizatii. Ma gandesc ca diferenta este acel an in care angajatorul a beneficiat de reducerea impozitului pe salariu.

Intrebarea mea este daca este corect sau nu sa se tina cont de acel an in calcularea perioadei pentru indemnizatia de somaj, conf. art 39 din Legea 76/2002 actualizata.

Multumesc.

Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:


a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 30 Ianuarie 2014
1. Nu exista asa ceva.

2. Stagiul de cotizare la somaj este toata perioada in care ati avut contract individual de munca.

3. Cei de la Agentia de Somaj sa va spuna exact din ce se compun ce 9 ani si ce se intampla cu acel an in care nu figurati ca asigurat.
Va multumesc pentru raspuns.
Daca am avut o perioada lucrata cu jumatate de norma, se ia in considerare sau nu?

1. Pentru perioada in care ati lucrat cu 4 ore pe zi, 2 luni lucrate = 1luna stagiu de cotizare la somaj.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
...

(1.2) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncã cu timp parţial, stagiul de cotizare prevãzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncã cu timp parţial.
...
Inca o data va multumesc. In privinta stagiului de cotizare m-am lamurit. V-as mai intreba care este baza de calcul a cuantumului indemnizatiei de somaj - ma refer la procentul de 75% (din ce) + cota de 5% din media salariului brut realizat pe ultimele 12 luni.
Intreb pentru ca eu am citit ca se aplica 75% din salariul minim brut garantat (800 lei), insa am constatat ca suma calculata de ei este mai mica de atat...
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă

art.39 (2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordata lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani


In speta, cuantumul indemnizatiei de somaj va fi :
75% x 500 lei (valoarea indicatorului social de referinta) + 5% x media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare = 375 lei + 5% x media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie somaj MadiMadi28 MadiMadi28 Cum se calculeaza somajul,daca am lucrat 4 ani si am avut salariu brut lunar de 1525 de lei? (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj bionela5 bionela5 daca inchei contractul de munca cu o societate si te angajezi la o alta societate fara intrerupere pe cartea de munca, - cat trebuie sa fii angajat la noua ... (vezi toată discuția)
Valoare somaj BobosM82 BobosM82 Buna ziua.Care ar fii valoarea ajutorului de somaj daca am lucrat,deci cotizat,14 ani,iar media salariului ar fii peste 2000 ron?Multumesc (vezi toată discuția)