avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Solicitare informare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Solicitare informare

Buna seara, revin dupa mult timp cu o rugaminte la dvs in legatura cu o informare. Se practica in Romania ca unii detinuti sa execute restul de pedeapsa privativa de libertate in intimitatea propriei locuinte, in cadrul unui perimetru prestabilit, ca urmare a motivului ca acestia nu suporta starea de detentie. Va rog sa imi spuneti daca este o lege speciala care guverneaza aceasta situatie, si care e posibilitatea pentru un detinut sa beneficieze de acest privilej. Presupun ca, in orice caz, este legat de dovedirea unei stari de sanatate precare, fizice sau mentale, care sunt in contradictoriu cu starea de detentie.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:16, 25 Decembrie 2011
Eu unul nu stiu de astfel de prevederi. Pedeapsa privativa de libertate se executa in regim de detentie....
Poti intr-adevar sa obtii o intrerupere pe motive medicale, insa este cu caracter temporar.
Eu m-am documentat pe parte de drept executional, si intr-adevar nu am gasit astfel de prevederi. Poate o fi o cutuma ? Datorita supra-aglomerarii penitenciarelor ? Sa fie o solutie de compromis ?
Nu exista nicio prevedere in acest sens, iar dreptul executional nu reglementeaza nicio situatie de acest fel. De asemenea cutumele nu se aplica in dr penal si nici nu am intalnit un astfel de caz pt a vb macar despre o cutuma. Exista doar intreruperea executarii pedepsei cum a zis domnul Dudu Alex si liberarea conditionata cand a executat fractia obligatorie.

Va dati seama ca daca ar exista o astfel de prevedere toti detinutii erau acasa pt ca niciunul nu suporta starea de detentie deoarece le da ameteli si stari de depresie.:D

Ultima modificare: Vineri, 23 Decembrie 2011
ContSters178374, utilizator
Asa m-am gandit si eu. Cunosc faptul ca in dreptul romanesc cutuma nu poate fi invocata, dar ma gandeam ca poate in interiorul penitenciarului, datorita supraaglomerarii sa fie ceva in sensul asta ... in fine .. chestia ca am auzit de un astfel de caz de la un coleg. Pe moment nu am crezut ca se poate asa ceva, de aceea am mai cerut niste pareri. O zi buna!
Nici eu nu am auzit sa existe o astel de dispozitie legala in vigoare in Romania.
Nu avem arestul la domiciliu reglementat legal in acest moment si in vigoare.
Doar intreruperea pedepsei este posibila.
Se mai poate da gratiere de presedintele Romaniei ca solutie de mijloc intrucat statul roman ar pierde la CEDO...

Alte discuții în legătură

Arestarea femeii gravide morebyte morebyte Am o speta si ma bat cu morile de vant, poate ma ajuta cineva ca de cateva zile tot caut si nu gasesc ceva concret desi toata lumea vorbeste ca exista. ... (vezi toată discuția)
Citatie BIGHY BIGHY Mai deranjez cu o intrebare: daca pe citatia primita scrie ca nu este prezenta obligatorie a inculpatului, de ce pe site-ul ministerului justitiei scrie ... (vezi toată discuția)
Arestare la domiciliu catalin19975 catalin19975 se scade arestul la domiciliu din pedeapsa care se da la instanta (vezi toată discuția)