avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Incalcarea normelor de convietuire sociala, a ordinii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Incalcarea normelor de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice

Buna ziua. Incep acest mesaj prin a imi cere scuze daca am postat gresit sau nu am ales categoria potrivita. Am cateva intrebari referitoare la legea 61/1991 (republicata 2011), art 3 punctele 25 si 26. La pct 25 spune: "tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma" iar la pct 26 : "tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora;"
Acum voi incerca intr-un mod cat mai succint sa prezint problema, dupa care voi trece la intrebari. Locuiesc la bloc si sunt extrem de deranjat de zgomotele produse de un vecin. De cativa ani a devenit aprope imposibil sa stai in casa atunci cand da drumul la muzica. Fara sa exagerez, dar se zguduiesc peretii si se clatina lustra, desi sta sub mine. Scriu acest mesaj, deoarece nu stau singur in apartament si de ceva vreme s-a pus problema mutarii intr-un alt apartament; lucru care nu imi convine. Asa ca am inceput sa citesc cate putin legat de astfel de probleme cu vecinii. Atentia mi-a fost atrasa de aceste 2 puncte ale articolului 3. Stiu ca exista intervale orare in care locatarii sunt obligati sa mentina linistea. Doar ca citind si pct 25, eu am dedus ca as punea sa reclam acest vecin de fiecare data cand produce zgomote, chiar daca aceste zgomote nu sunt produse intre orele 22:00-08:00 si 13:00-14:00. As dori sa imi confirmati daca am interpretat bine aceste puncte si cum ma sfatuiti sa actionez? Trebuie sa ma duc la sectia de politie, sa completez niste formulare, sa fac o reclamatie; sau trebuie sa sun politia si sa vina la fata locului? Poate ca adresez anumite intrebari mai "puerile", dar nu am trecut pana acum prin astfel de situatii si nu stiu care este procedura. Daca ar trebui sa sun si sa chem politia, ce trebuie sa le zic? Le spun pur si simplu ca sunt deranjat de un vecin? Sau suna prea ciudat si nu voi fi luat in seama. Pana sa fac o reclamatie, ar fi indicat sa vb si cu proprietarii apartamentului aflat sub acest vecin? Daca pe mine ma deranjeaza atat de mult care stau deasupra lui, nu vreau sa imi imaginez cum se aude la cei care se afla sub el. In speranta ca am formulat problema cat mai coerent, astept un raspuns din partea voastra. Multumesc anticipat si nu in ultimul rand va urez sarbatori fericite.
Cel mai recent răspuns: grunwald , utilizator 20:47, 25 Decembrie 2011
[EDIT] Prin infractiunile care aduc atingere unor relatii privind convietuirea sociala se numara ultrajul contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, incalcarea si mai ales, tulburarea folosintei locuintei. Art. 320 C.P : Fapta prin care se tulbura in mod repetat folosinta locuintei locatarilor dintr-un imobil, ori prin care se impiedica folosinta normala a locuintei, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Decembrie 2011
elga50, moderator
Daca initiati o actiune penala,va trbuie probe,cum le procurati!?

Art. 320 C.P : Fapta prin care se tulbura in mod repetat folosinta locuintei locatarilor dintr-un imobil, ori prin care se impiedica folosinta normala a locuintei, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
:closedtopic:
Sarbatori....Linistite!.........:tooth::coffee:

Cred ca proba cu martorii-vecini de bloc este eficace.
Ultima modificare: Duminică, 25 Decembrie 2011
Adriantot, moderator
~ Conținut șters la cerere ~
BODEALEX a scris:

Acuma de sarbatori este cam greu de respectat prevederile acestei legi , totusi cei care locuiesc la "comun" in bloc , trebuie sa se supuna reglementarilor acesteia.


Cu alte cuvinte, daca in noaptea de Revelion as vrea sa dorm si m-ar deranja vecinii de sus, de jos, din stanga si din dreapta - pentru ca "au dat muzica tare", as fi indreptatit sa ii reclam, sau chiar sa ii dau in judecata?

grunwald a scris:
Cred ca proba cu martorii-vecini de bloc este eficace.

In lipsa unui martor obiectiv, prin astfel de plangeri penale nu se obtine altceva decat aglomerarea inutila a instantelor.

p.s. treaba asta cu martorii vecini imi aduce aminte de Decretul 92/1950.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Decembrie 2011
cga43, utilizator

Alte discuții în legătură

Pot sa ascult muzica tare la mine acasa in timpul zilei? matz matz buna...am si eu o nelamurire...stau la bloc etajul 3 si dedesubt sta o vecina cu un copil de 2 ani..iar eu knd vin de la studii respectiv ora 14:30 sunt ... (vezi toată discuția)
Pot asculta muzica tare? MFilip MFilip Buna ziua, As vrea sa aflu care imi sunt drepturile de a asculta muzica/face zgomot intre orele legal prevazute,respectiv daca exista o limita de decibeli ... (vezi toată discuția)
Tulburarea linistii si ordinii publice Dana Marin Dana Marin De 2 ani de zile un vecin pune muzica tare si nu ma lasa sa locuiesc in liniste in apartamentul meu. Am vorbit, am batut la usa, am sunat la politie, nimic nu ... (vezi toată discuția)