avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Radiere Intreprindere Individuala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Radiere Intreprindere Individuala

Buna ziua

Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un sfat.
Am o Intreprindere Individuala care de-a lungul timpului, din cauza nerentabilitatii, a general datorii la furnizori, ENEL, chirie. Din cate stiu administratorul Intreprinderii individuale raspunde cu patrimoniu in caz de datorii neachitate. Pot sa radiez I.I.-ul fara a mai achita aceste datorii, pe care nu pot sa le achit? Impozitele la stat au fost platite. Daca radiez firma si ulterior furnizorii imi intenteaza proces pentru recuperarea datoriilor se poate sa imi pierd casa? Tin sa precizez ca eu, in calitate de administrator al firmei, am o casa proprietate personala impreuna cu sotia, care nu este actionar ci doar angajata in firma. Care credeti ca este cea mai buna solutie in acest caz ? Pot sa vand/transfer acest I.I. la o alta persoana/firma ?


Va multumesc

Stima,

Alex
Cel mai recent răspuns: ContSters22713 , utilizator 17:23, 26 Decembrie 2011
Persoana fizica titulara a intreprinderii individuale raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit, si in completare cu intreg patrimoniul, exceptandu-se acele bunuri care, in conformitate cu legislatia in vigoare, nu fac obiectul urmaririi, iar in caz de insolventa, va fi supusa procedurii simplificate prevazute de Legea nr. 85/2006, cu modificarile ulterioare.
Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale isi inceteaza activitatea si este radiat din registrul comerţului in urmatoarele cazuri: prin deces; prin vointa acestuia, in cazul lipsei datoriilor fata de bugetul public, in conditiile art. 25 din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 25. - (1) Orice persoana fizica sau juridica prejudiciata ca efect al unei inmatriculari ori printr-o mentiune in registrul comertului are dreptul sa ceara radierea inregistrarii pagubitoare, in tot sau numai cu privire la anumite elemente ale acesteia, in cazul in care prin hotarari judecatoresti irevocabile au fost desfiintate in tot sau in parte sau modificate actele care au stat la baza inregistrarii cu privire la care se solicita radierea, daca prin hotararea judecatoreasca nu a fost dispusa mentionarea in registrul comertului.

(2) Cererea se depune si se mentioneaza in registrul comertului la care s-a facut inmatricularea comerciantului. In termen de 3 zile de la data depunerii oficiul registrului comertului inainteaza cererea tribunalului in a carui raza teritoriala se afla sediul comerciantului, iar in cazul sucursalelor infiintate in alt judet, tribunalului din acel judet.

(3) Tribunalul se pronunta asupra cererii cu citarea oficiului registrului comertului si a comerciantului.

(4) Hotararea judecatoreasca de solutionare a cererii poate fi atacata numai cu recurs, iar termenul de recurs curge de la pronuntare, pentru partile prezente, si de la comunicare, pentru partile lipsa .

(5) Oficiul registrului comertului va efectua radierea si va publica hotararea judecatoreasca irevocabila in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, pe cheltuiala partii care a introdus cererea . In acest scop, instanta va comunica oficiului registrului comertului hotararea judecatoreasca, in copie legalizata, cu mentiunea ramanerii irevocabile.

Se poate transfera I.I. conform art. 41 din Legea 26/1990:
(1) Dobanditorul cu orice titlu al unui fond de comert va putea sa continue activitatea sub firma anterioara, care cuprinde numele unui comerciant, persoana fizica, sau al unui asociat, cu acordul expres al titularului precedent sau al succesorilor sai in drepturi si cu obligatia de mentionare in cuprinsul acelei firme a calitatii de succesor.

Dizolvarea activitatii comerciale respectiv a persoanei juridice nu inseamna automat si exonerarea de la plata datoriilor ramase catre furnizori. Incercati sa declarati insolventa.
Sau poate colegii mei au alta parere.
Buna dimineata

Va multumesc pentru raspunsuri.
Din pacate nu pot sa cer insolventa, pentru ca dureaza foarte mult si risc sa fiu evacuat din spatiu si sa mi se intenteze procese pana la dizolvarea firmei.
Art. 27 din OUG nr.44/2008:
(1) Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale isi inceteaza activitatea si este radiat din registrul comertului in urmatoarele cazuri:
a) prin deces;
b) prin vointa acestuia;
c) in conditiile art. 25 din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Cererea de radiere, insotita de copia certificata pentru conformitate cu originalul a actelor doveditoare, dupa caz, se depune la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul unde isi are sediul profesional, de catre orice persoana interesata.
.......

Va multumesc pentru raspunsuri.
Din pacate nu pot sa cer insolventa, pentru ca dureaza foarte mult si risc sa fiu evacuat din spatiu si sa mi se intenteze procese pana la dizolvarea firmei.


Entitatile fara personalitate juridica nu se dizolva ci doar cele cu personalitate juridica: societatile comerciale, asociatiile si fundatiile, grupurile de interes economic.
Desi pare infricosatoare, cea mai indicata solutie ar fi sa cereti insolventa in conditiile art. 1 alin. 2 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei. Va sfatuiesc sa consultati un practician in insolventa pe care il gasiti pe lista de la aceasta adresa: www.liquidation.ro.
Puteti sa radiati II de la registrul comertului fara nicio problema ca nu o sa va ceara ca si in cazul societatilor comerciale certificat de atestare fiscala ca nu aveti datorii fata de stat, dar creditorii pot sa se indrepte asupra dvs. si s-ar putea sa aveti mai multe cheltuieli cu judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl sau intreprindere individuala? nefis nefis buna ziua. va rog sa-mi spuneti daca pentru o activitate gen CONSIGNATIE este de preferat infintarea unui SRL sau a unei INTREPRINDERI INDIVIDUALE. Ma refer ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala ContSters22096 ContSters22096 imi poate da cineva cateva detalii? poate fi asimilata, de ex, unui srl ca si mod de administrare, de conducere a activitatii? (vezi toată discuția)