avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... termen legal contestare decizie de concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

termen legal contestare decizie de concediere

Va rog sa-mi spuneti, care este practica instantelor judecatoresti privind termenul de contestare a unei decizii de concediere, 30 de zile potrivit Codului muncii sau 45 de zile potrivit legii dialogului social ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:29, 28 Decembrie 2011
tardivitatea e greu de dovedit chirurgical, daca avocatul e bun, mai ales daca nu ai semnat nicaieri pe ea.....tocmai pt ca te-ai opus unei ilegalitati....
procesul meu a inceput inca din momentul in care nu exista decizia de concediere, dar avocatul din prostie nu a vrut sa o conteste dinainte , el mai mult a omorat pacientul....contestand preavizul....se pune problema de malpraxis, oricum e un avocat cu bube si are dosar penal, a facut rau si altor avocati...deci este un excroc si UNBR il va exclude curand, mentionez ca el ca om are probleme personale mari cu moralitatea si profesionalismul, dar totul e ok, pt ca are asigurare de malpraxis si nu vrea nimeni rau nimanui, nici macar administratorului abuzator
va multumesc pt atitudinea pozitiva si vestile bune , am facut precizare la actiunea contra preavizului, precizarea este ulterioara celor 30 de zile, dar personal nu am semnat nicaieri de primirea ei....tardivitatea nu are sens si se incalca multe alte legi
(abuzurile sunt permise? In care lege?) cum se pedepsesc? de ce nu exista precedent? il facem..
Ultima modificare: Marți, 27 Decembrie 2011
ContSters83715, utilizator
daca angajatorii nu ar mai face abuzuri, nu s-ar mai aduna averi...
sensul legii e sa protejeze salariatul de abuzurile angajatorului (adevarul fiind la mijloc, cred ca acei salariati care contesta trebuie sa li se dea dreptate, cei care sunt usor de dus de nas...castiga angajatorul din start, psihologic, fiecare cum isi face destinul, daca doreste.
Dar dorim si abuzul pedepsit. Oricum mai mult de amenda penala nu se intampla, dar important e sa poti ataca peste cele 30/45 zile. Tardivitatea poate fi atacata cu succes. Dar calculcul trebuie facut chirurgical din secunda zero, Trebuie definita secunda zero. etc etc Cineva trebuie sa dezgroape mortul cu atentie matematica, sa nu fie o falsa tardivitate, o denaturare a cuvantului tardivitate. (vezi exemplul fericit de mai sus)
Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
ContSters83715, utilizator
Termenul legal de contestare a deciziei de concediere este cel prevazut de codul muncii, respectiv de 30 de zile de la data comunicarii acesteia.
Termenul de 45 de zile stabilit de legea dialogului social ar trebui sa priveasca aceiasi decizie de concediere cu exceptia deciziei de sanctionare, unde termenul ar ramane de 30 de zile.
Am avut onoarea de a participa la o intalnire majora cu mai multi specialisti in materia dreptului muncii atat teoreticieni de marca cat si practicieni, iar opinia generala a fost ca termenul de contestare este de 30 de zile.
Cel putin eu personal consider ca legea dialogului social este o lege care s-a dorit a fi inovatoare, dar ea este o lege data pe sistemul copy/paste, dar fara a incerca o armonizare a normelor juridice inglobate in aceasta lege si probabil de aceia legislativul a fost pasat prin metoda asumarii raspunderii guvernului pentru aceasta lege.
Oricum intrebarea ar fi daca mai avem nevoie de legislativ atata timp cat pentru majoritatea legilor importante se utilizeaza metoda asumarii raspunderii guvernului?
Opinia generala nu este aceasta ... exista si abrogarea implicita a actelor normative ... o astfel de opinia inca nu este sustnuta de practica judiciara , cunosc destule cazuri in care nu s-a ridicat exceptia tardivitatii depunerii contestatiei impotriva deciziei de concediere ...

Tardivitatea este una dintre cele mai simple exceptii de dovedit ... nu trebuie un avocat sa se poata dovedi o astfel de eceptie ...
Decizia ICCJ nr.4439/2010 statueaza ca sunt aplicabile disp art.725 al.1 C.p.civ. in sensul ca dispoziţiile legii noi de procedură se aplică din momentul intrării ei în vigoare inclusiv proceselor în curs de judecată începute sub legea veche precum şi executărilor silite începute sub acea lege.Daca observati ca Legea nr.62/2011 a intrat in vigoare pe 10 mai 2011 iar Legea nr.53/2003 a fost repub.in data de 18 mai 2011, deci ulterior, veti observa ca , se da intaietate Codului muncii (de catre judecatorii care aplica legea corect ) mai ales daca interpretam corect si cu atentie art.1 din Cod.Deciz termenul de 30 de zile este cel corect iar nu cel de 45 de zile, pe care in situatia in care il respecti ai toate sansele , cu astfel de magistrati, sa ti se respinga cererea pentru taridivitate,care poate fi invocata si din oficiu

Alte discuții în legătură

Contestatie decizie de concediere bellabianca52 bellabianca52 Care este termenul de contestatie a unei decizii de concediere individuala? 30 zile conform codului muncii sau 45 zile conform legii dialogului social? (vezi toată discuția)
Concediere sfarghiuelena sfarghiuelena Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca in cazul concedierii conf. art. 65-67 din codul muncii contestatia se face la preaviz sau la desfacerea contractului si ... (vezi toată discuția)
Termen contestare decizie concediere dreptaciul dreptaciul In decizia de concediere mi s-a trecut ca termen de contestare 45 de zile conform legii 62/2011, dar conform codului muncii termenul de contestare este de 30 ... (vezi toată discuția)