avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Eu sunt in concediu pentru cresterea copilului, sotul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Eu sunt in concediu pentru cresterea copilului, sotul poate sa fie coasigurat?

Buna ziua!Sunt in perioada indemnizatiei de crestere copil,sotul meu nu are medic de familie,are niste probleme de sanatate care necesita spitalizare,operatie etc.Cum poate sa beneficieze o adeverinta pt spitalizare dar pe numele meu,eu am medic de familie.Ce adeverita trb mai exact si de unde o pot avea eu,nde trebuie mai exact sa ma adresez?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:08, 22 Iunie 2019
In functie de ce statut are sotul dvs poate fi asigurat sau coasigurat in sistemul de sanatate .. Daca nu este salariat poate avea calitatea de coasigurat ... documente necesare :
- declaratie sotie pe proprie raspundere ca nu obtine nici un fel de venit
- copie certificat de casatorie si buletinul sotiei
- adeverinta de la administratia financiara ca nu obtine venituri
- cererea dvs catre angajatorul dvs pentru luarea in evidenta a sotiei ca si coasigurat
Toate aceste documente depuse la angajatorul dvs.
Dupa care angajatorul poate sa va elibereze adeverinta ca sotia este inregistrata ca si coasigurat al dvs, adeverinta pe care o duceti la medicul de familie.
dariaalexandra a scris:

Buna ziua!Sunt in perioada indemnizatiei de crestere copil,sotul meu nu are medic de familie,are niste probleme de sanatate care necesita spitalizare,operatie etc.Cum poate sa beneficieze o adeverinta pt spitalizare dar pe numele meu,eu am medic de familie.Ce adeverita trb mai exact si de unde o pot avea eu,nde trebuie mai exact sa ma adresez?

Problema care cred ca se pune in acest caz este probabil ca sotul nu este asigurat in sistemul de sanatate,nu ca nu are un medic de familie in prezent.
Daca nu are calitate de asigurat si nu obtine venituri,dvs.sotia,fiind asigurata i-ati putea oferi calitatea de coasigurat sotului.
Dar,ceea ce este particular in cazul dvs. este ca in prezent sunteti asigurata ce-i drept,dar cu plata asigurarii de la bugetul asigurarilor sociale,fiind in concediu de crestere copil.
In acest caz ,mergeti la Casa de Sanatate cu actul dvs.de identitate cu decizia emisa de Agentia de Prestatii Sociale prin care dovediti ca sunteti in crestere copil,cu actul de identitate al sotului si certificatul de casatorie ,cu o adeverinta emisa de Fisc prin care se dovedeste ca sotul nu obtine venit,si o declaratie a dvs. pe proprie raspundere prin care aratati ca aveti sotul in intretinere.
Pe baza acestor acte, Casa ar trebui sa va elibereze dvs,adeverinta de asigurat,in care sotul sa apara coasigurat.
Multumesc pt. raspuns.
Imi trebuie si vreo adeverinta de la medicul de familie de care apartin?
Nu va trebuie o astfel de adeverinta.Va depisteaza in baza de date cu asiguratii dupa codul numeric personal.

Alte discuții în legătură

Bună ziua. am 20 de ani, sunt însărcinată și nu am venit, ... Ionela 20 Ionela 20 Bună ziua. Am 20 de ani, sunt însărcinată și nu am venit, mai am un copil și soțul meu ia indemnizație pentru creștere copil. Am fost la doctorul de ... (vezi toată discuția)
Coasigurat - unde se depun actele, pot pastra acelasi medic de familie? irina_irina irina_irina Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema legata de calitatea de coasigurat. Situatia mea este urmatoarea: in momentul de fata eu nu lucrez, ... (vezi toată discuția)
Asigurare in sistemul public de sanatate camellia_camy camellia_camy As dori sa va rog daca se poate sa-mi raspunde-ti la urmatoarea intrebare: In cazul in care sotia este incadrata cu carte de munca si plateste asigurarile la ... (vezi toată discuția)