Potrivit Codului Muncii , CO se acorda proportional cu perioada efectiv lucrata ... insa concediul medical nu ar trebui sa afecteze perioada de concediu de odihna , potrivit Curtii Europene de Justitie, care printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a decis ca:
1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr o perioada de concediu medical.
2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si incapacitatea sa de munca a continuat pana la incetarea raportului sau de munca, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit.
3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca, la incetarea raportului de munca, nu se acorda nicio indemnizatie pentru concediul anual platit neefectuat lucratorului care s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si/sau in toata perioada de report sau intr o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit. Pentru calculul indemnizatiei mentionate, remuneratia obisnuita a lucratorului, care este cea care trebuie mentinuta in perioada de repaus ce corespunde concediului anual platit, este de asemenea determinanta.
Deci nu se poate lua CO pe perioada concediului medical.
Daca am nascut in noiembrie si in anul respectiv nu am beneficiat de concediu de odihna,acum dupa ce am terminat concediul crestere copil,ma intorc la serviciu,angajatorul este obligat prin lege sa-mi acorde concediul de odihna aferent anului in care am fost gravida si nu am beneficiat de el?
Potrivit Codului Muncii, angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Daca aveti CCM la firma, verificati ce scrie pentru capitolul de concedii.
Unele CCM-uri prevad ca pentru perioada lucrata din anul intrarii in CCC plus perioada lucrata din anul revenirii din CCC se acorda un singur concediu de odihna.
De asemenea, poate e prevazut ca perioada de concediu medical nu influenteaza numarul de zile de CO anual.