avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie copil

Buna ziua,

imi puteti spune cat poate primi o mama fara venit, ca urmare a nasterii unui copil?
Cel mai recent răspuns: suciu_diana , utilizator 08:51, 29 Decembrie 2011
Daca nu face dovada ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, timp de 12 luni, nu a realizat venituri supuse impozitului pe venit atunci nu va beneficia decat de alocatia de stat in valoare de 200 lei .. in acest caz, nu beneficiaza si de indemnizatia pentru cresterea copilului.
A lucrat anterior nasterii copilului, dar contractul a incetat cu 3 luni in avansul nasterii...Inseamna ca i se vor lua in calcul doar veniturile pe lunile lucrate, impartite la 12 si probabil se va incadra la varianta art. 2 (1) lit b din OUG 111/2010 - varianta pe 2 ani si venituri intre 600 si 1200 lei.

Ati avut bunavointa sa ma luminati in privinta asta si as vrea sa va mai deranjez cu o varianta pe ceeasi tema: parintii copilului in cauza nu sunt casatoriti, insa tataldin certificat ar vrea sa beneficieze el de indemnizatia de CCC, insa fara sa intre in concediu efectiv. Se poate in acest caz, sa faca cerere pe 1 an, sa intre in CCC 1 luna si apoi sa revina beneficiind si de stimulul de 500 de lei? Doar asa venitul lor poate fi unul decent....Ar trebui sa stea mai mult in CCC ca sa functioneze varianta asta?

Multumesc d-le freeelis - ca de obicei, un sprijin necesar=D>

Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
suciu_diana, utilizator
Da, tatal copilului poate face cerere de intrare in CCC si sa beneficieze de indemnizatia aferenta, dupa care reia activitatea si va beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei ... legea nu prevede care ar fi durata minima pentru care trebuie sa stea in CCC ca sa beneficieze de stimulentul de insertie .. prevede doar ca ar trebui sa se intoarca la serviciu inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an (situatie valabila pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a din OUG nr.111/2010).
1. - Tatal copilului poate beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar si fara sa intre in CCC.
- Adica va ramane la serviciu, va primi salariu, iar Agentia Judeteana de Prestatii Sociale ii va plati 500 lei pe luna pana ce copilul va implini 2 ani.

2. Pentru aceasta trebuie sa depuna actele la Primarie si sa opteze pentru varianta de CCC pana la 1 an si sa specifice in cerere ca nu doreste sa intre in CCC ci doreste stimulentul de insertie.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010.
Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010.
Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
Cu multumiri d-lui tudorvaleriu=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a beneficia de stimulentul de insertie? m_ter m_ter Buna ziua! As dori sa stiu despre stimulentul de insertie. Ca sa beneficiez de acesta ce conditii trebuie indeplinite? Sunt mama singura si am inteles ca as ... (vezi toată discuția)
Concediu ionny-ionela ionny-ionela pe 2 mai am nascut vreau sa stiu daca nu am lucrat de ce benificiez de la stat(alocatie, indemnizatie sau vrun ajutor) precizez k sotu lucreaza dar nu ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie lyl02 lyl02 as vrea sa stiu daca pot beneficia de stimulentul de 500 lei fara a intra in concediu de crestere a copilului. mentionez ca sotia nu lucreaza, iar eu sunt ... (vezi toată discuția)