Legea nr.146/1997, art. 11(1) : Cererile pentru exercitarea apelului sau recursului impotriva hotararilor judecatoresti se taxeaza cu 50% din:
-taxa datorata pentru cererea sau actiunea neevaluabila in bani, solutionata de prima instanta;
-taxa datorata la suma contestata, in cazul cererilor si actiunilor evaluabile in bani .
......
Taxele de timbru platite se pot recuepera de la partea care a pierdut litigiu , sub forma cheltuielilor de judecata.
am uitat sa specific si taxele cauzate de expertize,e vorba de succesiune si iesire din indiviziune.sunt nemultumit de sulta care trebuie sa o dau in calitate de reclamant.in primul proces am beneficiat de ajutor judiciar la taxa de timbru,iar la expertize mi s-a spus ca e mai bine sa le platesc ca asa am mai multa siguranta caci sunt facute asa cum trebuie.mai pot beneficia la apel?ce trebuie sa fac?va veni dinou asistenta sociala?sau pot depune cuponul de pensie..astept raspuns va multumesc
OUG nr.51/2008 prevede :
Art. 13. - (1) Ajutorul public judiciar pentru exercitarea unei cai de atac se poate acorda in urma unei noi cereri.
(2) Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar in vederea exercitarii unei cai de atac se adreseaza instantei a carei hotarare se ataca si se solutioneaza de urgenta, de un alt complet decat cel care a solutionat cauza pe fond . In cazul in care cererea de acordare a ajutorului public judiciar este admisa, durata necesara solutionarii acesteia se adauga termenului pentru exercitarea caii de atac.
(3) Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar formulata ulterior introducerii caii de atac se adreseaza instantei competente sa solutioneze acea cale de atac.
Art. 14. - (1) Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formuleaza in scris si va cuprinde mentiuni privind obiectul si natura procesului pentru care se solicita ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul si starea materiala a solicitantului si a familiei sale, atasandu-se inscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia si ale familiei sale, precum si dovezi cu privire la obligatiile de intretinere sau de plata . Cererea va fi insotita si de o declaratie pe propria raspundere a solicitantului in sensul de a preciza daca in cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, in ce forma, pentru ce cauza, precum si cuantumul acestui ajutor .