avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general reevaluarea cladirilor
Discuție deschisă în Contabilitate în general

reevaluarea cladirilor

pana acum s-a facut reevaluarea in baza hg 983/1998 si hg 403/2000,as vrea sa stiu daca s-au mai modificat si daca pot face reevaluare tot in baza acestora
Cel mai recent răspuns: vlad.aurelia , utilizator 14:36, 4 Ianuarie 2012
Cititi aici despre reevaluarea imobilizarilor corporale la data de 31.12. 2011.

www.avocatnet.ro/content/for...
Daca reevaluarea unui imobil a fost facuta la 31.12.2009 cand sunt obligata sa fac reevaluarea(pentru a nu plati impozit majorat)?
Reevaluarea se face din 3 in 3 ani pentru persoanele juridice.

Conform art. 253 din Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare referitor la Calculul impozitului datorat de persoanele juridice:

1 În cazul persoanelor juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a clădirii.
2 Cota de impozit se stabileşte prin hotărâre a consiliului local şi poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,50% inclusiv. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
3 Valoarea de inventar a clădirii este valoarea de intrare a clădirii în patrimoniu, înregistrată în contabilitatea proprietarului clădirii, conform prevederilor legale în vigoare.
3^1 În cazul clădirii la care au fost executate lucrări de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, de către locatar, din punct de vedere fiscal, acesta are obligaţia să comunice locatorului valoarea lucrărilor executate pentru depunerea unei noi declaraţii fiscale, în termen de 30 de zile de la data terminării lucrărilor respective.
4 În cazul unei clădiri a cărei valoare a fost recuperată integral pe calea amortizării, valoarea impozabilă se reduce cu 15% .
5 În cazul unei clădiri care a fost reevaluată, conform reglementărilor contabile, valoarea impozabilă a clădiri este valoarea contabilă rezultată în urma reevaluării, înregistrată ca atare în contabilitatea proprietarului - persoană juridică.
6 În cazul unei clădiri care nu a fost reevaluată, cota impozitului pe clădiri se stabileşte de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucureşti între:
a 10% şi 20% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă;
b 30% şi 40% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinţă .
6^1 Cota impozitului pe clădiri prevăzută la alin. 6 se aplică la valoarea de inventar a clădirii înregistrată în contabilitatea persoanelor juridice, până la sfârşitul lunii în care s-a efectuat prima reevaluare. Fac excepţie clădirile care au fost amortizate potrivit legii, în cazul cărora cota impozitului pe clădiri este cea prevăzută la alin. 2.
7 În cazul unei clădiri care face obiectul unui contract de leasing financiar, pe întreaga durată a acestuia se aplică următoarele reguli:
a impozitul pe clădiri se datorează de locatar;
b valoarea care se ia în considerare la calculul impozitului pe clădiri este valoarea din contract a clădirii, aşa cum este ea înregistrată în contabilitatea locatorului sau a locatarului, conform prevederilor legale în vigoare;
c în cazul în care contractul de leasing încetează altfel decât prin ajungerea la scadenţă, impozitul pe clădiri este datorat de locator.
8 Impozitul pe clădiri se aplică pentru orice clădire deţinută de o persoană juridică aflată în funcţiune, în rezervă sau în conservare, chiar dacă valoarea sa a fost recuperată integral pe calea amortizării.
9 Cota de impozit pentru clădirile cu destinaţie turistică ce nu funcţionează în cursul unui an calendaristic este de minimum 5% din valoarea de inventar a clădirii, stabilită prin hotărâre a consiliului local.
10 Sunt exceptate de la prevederile alin. 9 structurile care au autorizaţie de construire în perioada de valabilitate, dacă au început lucrările în termen de cel mult 3 luni de la data emiterii autorizaţiei de construire.
Asadar, daca doriti sa beneficiati de cotele de impozit precizate mai sus, trebuie sa reevaluati imobilizarile corporale, iar aceasta valoare reevaluata va fi cuprinsa si in inventarul la 31.12.2011.

Urmariti si aceasta discutie:

www.avocatnet.ro/content/for...
Multumesc frumos.Inseamna ca mai am timp pana in 2012 ,in fericitul caz in care nu intervine ceva:P
Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2012
vlad.aurelia, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reevaluare cladiri pe firma elicoidal elicoidal la cati ani este obligatorie reevaluarea cladirilor cumparate pe firma (vezi toată discuția)
Impozit pe cladiri ContSters45935 ContSters45935 Buna ziua! Va cer ajutorul in urmatoarea problema: O Asociatie crestina (nu suntem Asociatie religioasa, neavand numarul de membrii necesar pt. aceasta forma ... (vezi toată discuția)
Reevaluarea imobilizarilor corporale pentru inventar 31.12.2011  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu [b]Conform art. 253 din Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare referitor la Calculul impozitului datorat de persoanele juridice:[/b] 1. În ... (vezi toată discuția)