1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 80.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare absolvent:
a) o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumã egalã cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt secundar superior sau învãţãmânt postliceal;
c) o sumã egalã cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior.
(2) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevãzute la alin. (1) pe o perioadã de 18 luni.
(3) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) şi (2) angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncã absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, pentru absolvenţii din aceastã categorie.
Art. 83.
(1) Angajatorii care încadreazã absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi sã menţinã raporturile de muncã sau de serviciu ale acestora cel puţin 3 ani de la data încheierii.
...
Art. 84.3.
(1) Angajatorii care creeazã noi locuri de muncã şi care încadreazã în muncã, pe locurile de muncã nou - create, şomeri aflaţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã pentru o perioadã de cel puţin 3 luni consecutive de la data înregistrãrii în evidenţa acestor agenţii beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 3 ani.
...
Art. 85.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.
...
(5) Angajatorii care încadreazã în muncã, potrivit legii, şomeri care în termen de 3 ani de la data angajãrii îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipatã parţialã sau de acordare a pensiei pentru limitã de vârstã, dacã nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipatã parţialã, beneficiazã lunar, pe perioada angajãrii, pânã la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj.
2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
3. Pentru amanunte cititi Legea 76/2002si Normele de aplicare a ei sau mergeti la Agentia de Somaj.
Eu am angajat somer peste 45 ani si daca ar fi dupa mine nu v-as recomanda. Trebuie sa faci in fiecare luna poteca la ANOFM cu stat, cu pontaj, cu doua tabele pe care le primiti de la ei si recipisa de la declaratia 112(care trebuie depusa lunar). Primesc 500 RON lunar sau ar trebui sa primesc.Pentru luna octombrie am primit banii la sfarsitul lunii noiembrie, iar pentru noiembrie n-am primit nici pana acum 04.01.2012. Atentie la tabel si la completarea declaratiei! Daca gresesti si nu te prezinti in timp cu alta declaratie valida, nu mai vezi banii. Sincer, nu merita deranjul.
Stimata Doamna,
Incercati un exercitiu de imaginatie si puneti-va in situatia somerului de peste 45 ani. Asa cum puneti dumneavoastra problema, nu-i mai este acordata nici o sansa de a mai fi angajat. Oricum toata lumea cauta tineri!
Si atunci, ce facem cu somerii de peste 45 ani care mai au pana la pensie cel putin 10-15 ani de contributii... Cum vor contribui daca nu pot sa munceasca, pentru ca ii este cuiva greu "sa se deranjeze"? Pacat, ganditi-va ca roata se invarte, s-ar putea sa ajungeti in situatia acestor oameni, si cuiva sa-i fie greu sa se deranjeze!
Pentru ca mi-am inchipuit cam cum este, pentru ca la un moment dat am fost si eu in aceasta situatie am facut acest contract cu ANOFM si am angajat somerul.Mesajul postat de mine mai sus era ca un comentariu la cat de bine merg lucrurile din punct de vedere al birocratiei.
Eu deja am angajat, nu stiu de ce ma certati? pentru gandurile negre pe care le am?