avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1137 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Problema actiune divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Problema actiune divort

buna seara,
doresc sa deschid actiune divort,dar sotia refuza sa-mi dea actele necesare.Am parasit domiciliul in urma cu o luna.Impreuna avem un baietel de un an. Cum pot merge mai departe cu actiunea?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:15, 30 Decembrie 2011
Despre ce acte vorbiti? Mergeti la judecatoria din raza teritoriala a ultimului domiciliu comun si depuneti cererea de divort.
Fara certificatul de casatorie nu poate divorta si nici actiunea nu cred ca ii va fi primita.
Mergeti la starea civila si scoateti un duplicat dupa certificatul de casatorie.
Multumesc pentru promptitudine. Actele care imi lipsesc sunt:certificat casatorie,certificat nastere copil,certificat nastere personal.
Din cate am citit,pentru a putea scoatea un duplicat al certificatului de casatorie,este necesar cartea de identitate a ambilor soti.Ceea ce nu e posibil in cazul meu.Ea refuza divortul,incercand sa-l blocheze prin orice mijloace.
Am vazut zeci de cereri de divort depuse fara certificatul de casatorie, difera daca este o judecatorie in orașe mari sau din provincie. Chiar acum am un divort la Ilfov unde sotia a depus o cerere de divort la o judecatorie din Iasi (necompetenta) fara sa aiba nici certificat de casatorie si nici sa fi platit taxa de timbru iar instanta a acceptat cererea.

Mergeti la Starea Civila si solicitati duplicat dupa certificat. Puteti sa le solicitati pe toate de la Starea Civila.

1. Eliberarea certificatelor de stare civila (duplicat - nastere, casatorie, deces)
 certificatul de nastere se elibereaza numai titularului actului, sau persoanei mandatate pe baza unei procuri notariale speciale/ imputernicire avocatiala;
 pentru minori, care nu au acte de identitate precum si pentru cei pusi sub interdictie, certificatul de nastere se elibereaza parintelui sau reprezentantului legal;
 certificatul de casatorie se poate elibera unui dintre soti sau la cerere ambilor soti;
 certificatul de deces se elibereaza mambrilor familiei sau altor persoane indreptatite (beneficiarii unui testament, contracat de intretinere, renta viajera sau alte cazuri asimilate celor prezentate anterior),

2. Actele necesare pentru eliberarea certificatelor duplicat:
 cerere tip;
 actul de identitate ( buletin, carte de identitate, adeverinta de identitate provizorie pentru cetatenii romani cu domiciliul in tara,); pasaportul-pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate sau cetatenii straini ale caror acte de stare civila sunt inregistrate in tara; cetatenii care nu au acte de identitate vor fi indrumati mai intai sa solicite eliberarea actului de identitate la Serviciul de evidenta a persoanelor de domiciliu sau Serviciul pasapoarte.
 taxa de timbru extrajudiciar, conform legii,

Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Re-eliberare acte de identitate Vivian Ingrid Vivian Ingrid Buna seara! Sotul meu mi-a luat certificatul de casatorie, certificatul de nastere al fiicei noastre minore si cartea de identitate pentru a nu putea ... (vezi toată discuția)
Certificate originale, recuperare Elena Lidiana Elena Lidiana ce pot face in situatia in care sotul nu imi da certificatul de casatorie in original si nici mama certificatul de nastere sa imi pot face buletinul. precizez ... (vezi toată discuția)
Cum divortez daca nu am bani? cosminprivat cosminprivat vreau sa divortez....... acum nu am servici ..nici un venit.,.avem un copil inpreuna, nu am nici certificatul de casatorie si nici un act pt ca sunt la sotie ... (vezi toată discuția)