sunt secretara la primarie, am primit de la judecatorie o adresa prin care mi se solicita sa declar o vacanta succesorala.am inteles ca trebuie sa ma adresez notarului, succesiunea este vacanta dar necunoscand procedura, aceste cazuri fiind foarte rare, nu stiu (si nici notarul) cum trebuie sa procedam pentru emiterea certificatului de vacanta succesorala,
MA POATE AJUTA CINEVA?
Bunurile mobile şi imobile, titlurile de valoare care provin din succesiuni fără moştenitori legali sau testamentari intră, potrivit legii, în proprietatea privată a statului după emiterea certificatului de vacanţă succesorală de către birourile notarilor publici.
Potrivit art.85 din Legea nr.36-1995, notarul public constată vacanţa succesorală la cererea reprezentantului statului şi eliberează certificatul de vacanţă sucesorală după expirarea termenului de prescripţie a dreptului de opţiune succesorală. Dar notarul public este obligat să citeze autoritatea administraţiei publice competentă a prelua bunurile în toate cazurile în care succesiunea urmează a fi declarată vacantă, putând încredinţa administrarea provizorie abunurilor unui curator desemnat, cu încunoştinţarea autorităţii administrativ-teritoriale. De altfel, constatarea existenţei unei sucesiuni vacante şi a componenţei acesteia se poate face şi de către instanţa judecătorească în mod direct, în lipsa certificatului de vacanţă succesorală eliberat de notarul public.
Sa ia si notarul ala cartuicica de procedura si sa citeasca in ea... ce dumnezeu, acum invatam notari??
Se uita in lege, in priocedura civila, intr-un tratat... doar nu e capatul lumii sa citezi o autoritate de stat...
Doamna, nu inteleg ce sa va mai explic, dv. credeti ca atunci cand tanti Ileana se duce la notar sa dezbata succesiunea dupa sotul ei mort, stie ea ce acte sa ia de acasa?
Sau credeti ca ii spune notarul?
Repet: sa va spuna notarul... ca e treaba lui...
Succesiune
costels
deschiderea succesiunii se poate face la orice notar?
se poate deschide succesiune in Bucuresti pt . ca proprietatea e in alt judet? (vezi toată discuția)