avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament olograf
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament olograf

vreau sa stiu daca in instanta imi este recunoscut acest tip de testament ,eu sunt fica din prima casatorie a tatalui meu ,şi de cand acesta este bolnav eu mam ocupat de acesta in momentul de fata fiind la domiciliu meu chiar daca acesta este recasatorit şi mai are 2 copii cu sotia sa acestia au rupt legatura definitiv cu tata ,avand in vedere starea ca nu mai poate merge şi boala foarte avansata imi poate face astfel de testament şi dupa ce dumnezeu decide sa il ia sa fac dovada ca aceasta sotie care exista decat in acte nu statea de foarte mult timp cu tatal meu adica sa o decada legea prin probe din statutul de sotie atat şi pe copii sai?ce pot face in aceasta situatie este normal ca copii şi nevasta sa din acte sa nu se intereseze de el dar sa vina la moştenire?
Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 21:41, 5 Ianuarie 2012
1. Statul sau legea nu poate sa decada cum spuneti din drepturi pe sotie si pe copii de la mostenire Decat in cazuri prevazute limitativ:
Cel care a fost condamnat penal pt savarsirea unei infractiuni cu intentia de a l ucide pe cel ce lasa mostenirea
Cel condamnat penal pt savarsirea, inainte de deschiderea mostenirii, a unei infractiuni cu intentia de a l ucide pe un alt succesibil care, daca mostenirea ar finfost deschisa la data savarsirii faptei, ar fi inlaturat de la mostenire sau ar fi restrans vocatia la mostenire a faptuitorului.
Aceste cazuri opereaza de drept.
Exista si cazuri de nedemnitate judiciara
Persoana condamnata penal pt savarsirea cu intent a unor fapte grave de violenta fizica sau morala ori dupa caz a unor fapte care au avut ca urmare moartea victimei.
Persoana care cu rea credinta a ascuns, a alterat a distrus sau a falsificat testamentul defunctului
Persoana care prin dol sau violenta l a impiedicat pe cel care lasa mostenirea sa intocmeasca sa modifice sau sa revoce testamentul.
Aceste cazuri de nedemnitate judiciara sub Sanctiunea decaderii se pot cere instantei judecatoresti in termen de un an de la deschiderea mostenirii.

Cat priveste testamentul olograf el este recunoscut de lege daca este semnat, scris si datat de mana testatorului si reprezinta neindoielnic ultima vointa a acestuia. Insa asa cum vi s a mai sous si in alt topic pe care l ati mai deschis el poate fi atacat de ceilalti mostenitori rezervatari, sotie si copii, pt incalcarea drepturilor lor prevazute de lege , cote din mostenire de care nici defunctul nu poate dispune prin testament.
Bineinteles este si cazul in care ceilalalti mostenitori rezervatari sunt de acord cu testamentul nu l ataca si renunta practic la a mai mosteni ....
Dvs veti avea un drept de creanta impotriva celorlalti mostenitori prin faptul ca l ati ingrijit si ca probabil veti suporta singura cheltuielile de inmormantare.
Daca testamentul este valabil intocmit, in sensul ca s-au respectat conditiile de forma, respectiv sa fie scris, semnat si datat de mana testatorului , este unul valabil.Testatorul insa , conform legii , nu poate dispune dispune de intreaga sa avere in favoarea unui singur legatar, cata vreme exista mostenitori rezervatari.Astfel ca, legatarul va beneficia doar de cotitatea disponibila, adica de partea de mostenire care excede rezervei succesorale. Sotia supravietuitoare si ceilalti descendenti au dreptul la reintregirea rezervei succesorale.Si dvs. beneficiati de rezerva.
Desigur ca nu este normal ca sotia si copiii cuiva sa il neglijeze la nevoie...insa acestia nu pot fi ,,decazuti,, din dreptul de a mosteni, decat in cazul unor fapte foarte grave comise impotriva defunctului...iar acestea sunt strict determinate de lege.
daca nu va suparati care sunt aceste fapte?
a) atentatul la viata lui defunctului, daca:
- mostenitorul a omorat ori a incercat sa omoare, cu intentie, pe cel care lasa mostenirea (omorul fara voie si lovirea cauzatoare de moarte nu atrag nedemnitatea);
- mostenitorul a fost condamnat penal (ca autor, coautor, complice sau instigator) pentru omor sau tentativa de omor;
- hotararea de condamnare a ramas definitiva.

b) acuzatia capitala calomnioasa impotriva defunctului (constand in denuntul, plangerea sau marturia impotriva lui, pentru o fapta care ar fi putut fi sanctionata cu pedeapsa capitala).

c) nedenuntarea omorului a carui victima a fost defunctul, daca succesibilul a avut cunostinta de omor, nu l-a denuntat (n-a denuntat fapta, nu faptuitorul), iar nedenuntarea nu era legalmente scuzabila. In toate cazurile, nedemnitatea succesoral aopereaza de plib drept, in puterea legii.
va multumesc,avand in vedere ca tata are ciroza şi acestia lau lasat in casa singur sa moara cred ca este un lucru grav atat din partea sotiei cat şi ai copiilor care tata nu ia omorat ci ia crescut vreau sa va spun ca eu am mers ca de multe alte ori şi lam luat lam dus la spital şi chiar lam luat la mine acasa şi il ingrijesc este inuman ceea ce fac acum dabia asteapta ca tata sa moara sa impartim averea ...greu ...incerc sa ii fac mutatia la mine şi sa introducem actiunea de divort daca va mai trai tata ...acum depinde de ajutorul lui dumnezeu prea inaltul

Alte discuții în legătură

Nedemnitate succesorala in cazul amenintarii cu moartea avoavo avoavo Buna ziua, Unchiul meu a decedat luna trecuta, la 64 de ani. Au ramas in urma sotia si cei trei copii, dintre care copilul cel mai mare, in varsta de 35 de ... (vezi toată discuția)
Testament apvir apvir Vreau sa-mi fac testamentul.Se poate doar la notar sa-mi dezmostenesc unicul copil declarandul nedemn fata de mine si sa trec pe altcineva sa ma mostenesca? (vezi toată discuția)
Dezmostenire scurpin77 scurpin77 Mama a murit de 8 ani, a avut 3 copii si nu s-a facut succesiunea dupa moartea ei. Acum tata vrea sa dezmosteneasca un copil. Poate face acest lucru si ce ... (vezi toată discuția)