avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1012 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se acorda \"prima de nastere\" data de angajator, unui ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se acorda "prima de nastere" data de angajator, unui copil adoptat?

Buna,
am adoptat un copil in varsta de 1 an; dupa ce am intrat in concediul de crestere a copilului am aflat ca in contractul nostru colectiv de munca (lucrez la privat) se specifica de prima de nastere copil. Am intrebat dep. HR daca si eu pot sa primesc aceasta prima si mi-a raspuns: "nu se mai poate pt. ca are contractul de munca suspendat pt concediu crestere copil". Intrebare mea este:cand o sa ma intorc la serviciu pot sa o primesc? Si in ce conditii? Mentionez ca am dreptul de a sta in CCC pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului.
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Fritzilica , utilizator 15:33, 4 Aprilie 2012
Daca se numeste "prima de nastere" inseamna ca se acorda salariatei care a nascut.
1. art.49 (3) C.mun. : Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
Asadar, puteti beneficia de prima de nastere daca in ccm aplicabil angajatorului este prevazut expres asa ceva.

2. Aveti grija ca dreptul la actiune in instanta se prescrie in termen de 6 luni de zile ...
In ccm al angajatorului se specifica ca aceasta prima se acorda pt fiecare copil in parte al angajatului, in momentul in care se prezinta certificatul de nastere; nu se specifica concret “la nastere”; conform legilor romanesti ca parinte al unui copil adoptat am aceleasi drepturi ca si ceilalti parinti.
Freeelis, multumesc de raspuns.
As avea si eu o intrebare referitoare la acelasi subiect, in CCM la nivel national pe 2011 - 2014 este prevazuta prima de nastere, insa angajatorul meu mi-a spus ca, conform Legii 62/2011 contractele de munca se incheie la nivel de Unitate deci nu se aplica cel la nivel nationl. Adica cu alte cuvinte ei nu sunt obligati s aacorde aceasta prima de nastere.

Alte discuții în legătură

Ccm 2011-2014 este optional? institutia la care lucrez spune ca nu l-au adoptat... adribb8 adribb8 Buna, Institutia la care lucrez spune ca au decis sa nu adopte CCM-ul nou, cel pe 2011-2014... Deci nu e obligatoriu ca angajatorii sa adopte acest CCM ca ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca unic la nivel national iuliastef iuliastef Buna ziua Contract colectiv de munca unic la nivel national 2011-2014 nu exista sau nu a intrat in vigoare . Este adevarat ? Stiti ceva ? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Acordare zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie ileanacs ileanacs Buna ziua. Pentru mine este inca neclar: CCMN 2007-2010 este inca in vigoare ? Se aplica CCMN 2011-2014? Sau nici unul din acestea? Ca sa ... (vezi toată discuția)