avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... poprire pe salar
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

poprire pe salar

as dori sa stiu daca este legal sa ti se faca poprire in conditiile in care veniturile per familie(compusa din 3 membri,doi adulti si un minor) sunt doar de 620 ron
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:27, 3 Ianuarie 2012
Conform art. 263 din Codul muncii,
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(3) În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

Cf art. 273 din Codul Muncii :
Art. 273. - (1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.

(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza, jumatate din salariul respectiv.

Puteti face contestatie impotriva masurii de poprire doar in cazul in care raportul de munca al salariatului respectiv in cadrul societatii dvs a incetat anterior emiterii titlului executoriu.

bet1 a scris:

as dori sa stiu daca este legal sa ti se faca poprire in conditiile in care veniturile per familie(compusa din 3 membri,doi adulti si un minor) sunt doar de 620 ron


Singura conditie legala este ca nu se poate poprir decat maxim 1/3 din salariu. Nu conteaza venitul pe mebru de familie. Ar fi si culmea. sa te indatorezi peste masura si apoi sa te scuzi spunand ca ai venitul mic pe membru de familie.
L
am uitat sa mentionez,copilul este trecut pe statulmeu de plata
cat timp poate sa dureze poprirea
Pana la recuperarea integrala a creantei pe care o are creditorul fata de debitorul sau, inclusiv cheltuielile de executare.

Alte discuții în legătură

Cat se poate poprii din salariu? petrans petrans am primit prin executor judecatoresc poprirea unei sume de 69 USD +5500 lei penalizari pentru neplata din 2002 a telefonului mobil.Am inteles ca SC ne facem ... (vezi toată discuția)
Poprire, daca persoana are un credit la banca hajnyci hajnyci Buna ziua! Intrebarea mea este: daca s-a facut o dispozitie de poprire impotriva unui angajat al unei firmei, care are venit net cca 600 de lei, iar plateste ... (vezi toată discuția)
Proprire salariu lican lican Mi s-a facut proprire pe salariu din cauza intarzierii cu plata, intrebarea mea este : dintr-un salariu de 1.600 de ron cu rata lunara la o alta banca in ... (vezi toată discuția)