Bună ziua. Am citit pe acest forum o situație asemănătoare, dar nu am înțeles clar.
Întrebarea este următoarea: Un pensionar de invaliditate încadrat în gradul II poate cumula pensia cu alte venituri provenite dintr-o activitate desfășurată ca PFA?
Din câte am citit, conform art. 114, alin. (1), lit. e) din Legea nr. 263/2010 (mai exact, cu trimitere la art. 6 alin. 1, pct. IV.), un pensionar invalid gr. II ar putea cumula pensia cu alte venituri dacă aceste venituri sunt, într-un an, mai mici decât de 4 ori câştigul salarial mediu brut. Din legea amintită reiese că, dacă veniturile ar fi mici, ele ar putea fi cumulate...
Am înțeles corect sau în nicio situație pensia gr. II nu se cumulează?
1. Textul din Legea 263/2010, mentionat de dvs. spune asa:
Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
...
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
...
2. - Dvs. nu realizati exclusiv acest venit ci aveti si pensie.
- Pensionarii de invaliditate gr.II nu pot cumula pensia cu venituri pentru care asigurarea la pensie este obligatorie, asa cum spune Legea 263/2010:
Art. 69
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
...
3. Fiind pensionar de invaliditate gr.II inseamna ca ati pierdut in totalitate capacitatea de munca si nu puteti deci sa obtineti venituri profesionale.
la articolul 118 spune ca si nevazatorii au dreptul de a cumula venituri cu pensia ..... eu sant in gradul 2 pensie invaliditate si sant nevazator , am dreptul sa fiu PFA sa cumulez venituri langa pensia de invaliditate gradul 2 caci sant nevazator ? in cazul meu asa dori sa lucrez sezonier ca naseur !
In conformitate cu prevederile art.118(1), lit.b) puteti cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie (aici intra salariile, veniturile din activitatea de PFA etc.).
buna seara privitor la invaliditate gr 1,2,3 din lectura celor scrise de d-voastra sa inteleg ca pensia de invalid gr 3 pot presta munca de maxim 4-6 ore? schimbarea gradului de invaliditate din 2-in 3 duce la diminuarea pensiei ? acum am gr2 si 450 lei daca mise schimba gr3 suma este mai mica?dar pot lucra cel mult 4 ore? si voi putea beneficia in continuare si de pensie? multumesc D-nule Valeriu si va rog scuzati multitudinea de subiecte abordate(de mine)
Drept de munca
sorina_h2004
BUNA ZIUA,
Va rog sa-mi spuneti daca o persoana cu pensie de boala grd II fara drept de munca poate obtine drept de munca program redus(1-2 h) fara sa-i ... (vezi toată discuția)