avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Daca am castigat in prima instanta (taxa auto), mai ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Daca am castigat in prima instanta (taxa auto), mai pot pierde in recurs din cauza noii taxe auto ?

Buna seara. As dori, daca poate cineva sa ma lamureasca: Am castigat la Tribunal procesul de recuperare a taxei auto. Bineanteles ca Finantele si Mediu au facut recurs, termenul fiind martie 2012. Oare noua lege privind taxa auto care probabil o sa intre in vigoare in ianuarie 2012 are vre-o influenta asupra deciziei Curtii de Apel ?. Multumesc mult si va doresc toate cele bune.
Cel mai recent răspuns: Lucyla , utilizator 08:55, 28 Martie 2012
da, este mai usor sa pierzi decat sa castigi
In recurs se pot administra numai inscrisuri, iar daca inscrisurile au existat la momentul judecatii in fond, dar nu era posibila administrarea lor, vor fi considerate ca inscrisuri noi si astfel poate tine seama de ele. Ministerul Finantelor este normal sa faca recurs, exista o armata de juristi care trebuie sa isi exercite atributiile pentru care sunt platiti. Noile modificari nu sunt de natura sa va dezavantajeze.
si eu am castigat in prima instanta iar in recurs instanta mi a dat amanare pe motiv :Amână cauza la ...... pentru a se soluţiona, de către ÎCCJ, recursul în interesul legii promovat cu privire la problema de drept dedusă judecăţii ....:(credeti ca ma poate dezavantaja noua lege din 2012?:(
Daca ati castigat la Tribunal puteti fi siguri 100% ca veti castiga si la Curtea de Apel,recursul lor va fi declarat ca nefondat.La acest lucru a ajutat foarte mult si decizia ICCJ.Eu am castigat procesul,sentinta e definitiva si irevocabila doar ca trebuie sa vad ce pasi trebuie sa urmez pentru a vedea efectiv banii.
Poate va ajuta:

Obligaţii stabilite prin hotărâre a instanţei de contencios administrativ. Principiul executării din oficiu şi cu celeritate



"Potrivit dispoziţiilor art. 24 alin. (1) din Legea nr. 554/2004, dacă în urma admiterii acţiunii autoritatea publică este obligată să încheie, să înlocuiască sau să modifice actul administrativ, să elibereze un alt înscris sau să efectueze anumite operaţiuni administrative, executarea hotărârii definitive şi irevocabile se face în termenul prevăzut în cuprinsul acesteia, iar în lipsa unui astfel de termen, în cel mult 30 de zile de la data rămânerii irevocabile a hotărârii.

În raport cu aceste prevederi, punerea în executare a hotărârii instanţei de contencios administrativ nu poate fi condiţionată în vreun fel de atitudinea reclamantului, întârzierea în executare neputând fi justificată prin pretinsa „stare de pasivitate” a acestuia, dimpotrivă, obligaţia executării din oficiu şi termenele scurte fixate de lege exprimând, o dată în plus, cerinţa respectării principiului legalităţii şi a exigenţelor termenului rezonabil în procedura administrativă şi în procedura de executare a obligaţiilor impuse autorităţilor publice prin hotărâre judecătorească."


Sau asta:

"1. Care este termenul in care trebuie executate integral dispozitiile hotararilor judecatoresti?

Cu privire la aceasta prima chestiune, trebuie observat faptul ca hotararile judecatoresti prin care s-a dispus restituirea integrala a taxei de prima inmatriculare sunt hotarari pronuntate de instantele de contencios administrativ si fiscal. Pe cale de consecinta, termenul de executare integrala a hotararilor de acest tip este cel prevazut de art. 24 alin. 1 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, anume termenul prevazut expres de instanta in hotarare sau, in lipsa unui asemenea termen, in 30 zile de la data ramanerii irevocabile a hotararii. Cum hotararile devin irevocabile la data pronuntarii instantei de recurs, este evident faptul ca hotararile judecatoresti irevocabile prin care s-a dispus restituirea taxei de prima inmatriculare trebuie executate in termen de maxim 30 zile de la pronuntare. In opinia noastra, intrucat organele fiscale cunosc faptul ca au obligatia de restituire si ca hotararea a devenit irevocabila, executarea ar trebui sa se faca din oficiu, in interiorul termenului de 30 zile.
In practica insa, organele fiscale apreciaza ca cererea de executare formulata de contribuabil se solutioneaza in termenul de 45 zile prevazut de art. 70 alin. 1 C. proc. fisc. (termenul general de solutionare a cererilor depuse in temeiul Codului de procedura fiscala). Solutia este in mod evident gresita, din cel putin doua considerente:
– pe de-o parte, orice intarziere in executare determina majorarea cuantumului dobanzilor legale datorate contribuabilului, care se suporta din bugetul de stat, astfel incat statul este prejudiciat; pe cale de consecinta, raspunderea functionarilor vinovati de executarea cu intarziere poate si trebuie sa fie sanctionata de Curtea de Conturi;
– pe de alta parte, solicitarea de executare formulata de contribuabil nu este o cerere fundamentata pe dispozitiile Codului de procedura fiscala (similara, de pilda, unei contestatii in materie fiscala sau unei cereri de emitere a unui act administrativ fiscal), ci o cerere fundamentata pe dispozitiile art. 24 alin. 1 din Legea nr. 554/2004."
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2012
rosu gheorghe, utilizator

Alte discuții în legătură

Termen returnare taxa auto rosu gheorghe rosu gheorghe In 27 decembrie 2011 s-a dat sentinta prin care am castigat returnarea taxei de prima inmatriculare, dobanda fiscala si cheltuieli de judecata. La 03.02.2012 ... (vezi toată discuția)
Hotararea pronunta de instantata de contencios administrativ se investeste sau nu cu formula executorie? george141414 george141414 Buna ziua. Printr-o hotarare judecatoreasca s-a dispus restituirea taxei de prima inmatriculare de catre DGFP plus dobanda fiscala si cheltuieli de ... (vezi toată discuția)
Iccj. hotararile instantei de contencios administrativ sunt executorii de drept Roland Mindrila Roland Mindrila Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 1080 din 23 februarile 2011 pronunţată în recurs de Secţia ... (vezi toată discuția)