cristinaruxanda a scris:
45 zile conform legii ,dar numai daca va duceti cu ea investita la finante.Nu o sa va cheme NICIODATA finanta sa va dea banii.
Cred ca gresiti.
Legea contenciosului administrativ spune altceva:
1. Care este termenul in care trebuie executate integral dispozitiile hotararilor judecatoresti?
Cu privire la aceasta prima chestiune, trebuie observat faptul ca hotararile judecatoresti prin care s-a dispus restituirea integrala a taxei de prima inmatriculare sunt hotarari pronuntate de instantele de contencios administrativ si fiscal. Pe cale de consecinta, termenul de executare integrala a hotararilor de acest tip este cel prevazut de
art. 24 alin. 1 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, anume termenul prevazut expres de instanta in hotarare sau, in lipsa unui asemenea termen, in 30 zile de la data ramanerii irevocabile a hotararii. Cum hotararile devin irevocabile la data pronuntarii instantei de recurs, este evident faptul ca hotararile judecatoresti irevocabile prin care s-a dispus restituirea taxei de prima inmatriculare
trebuie executate in termen de maxim 30 zile de la pronuntare. In opinia noastra, intrucat organele fiscale cunosc faptul ca au obligatia de restituire si ca hotararea a devenit irevocabila, executarea ar trebui sa se faca din oficiu, in interiorul termenului de 30 zile.
In practica insa, organele fiscale apreciaza ca cererea de executare formulata de contribuabil se solutioneaza in
termenul de 45 zile prevazut de art. 70 alin. 1 C. proc. fisc. (termenul general de solutionare a cererilor depuse in temeiul Codului de procedura fiscala).
Solutia este in mod evident gresita, din cel putin doua considerente:
– pe de-o parte, orice intarziere in executare determina majorarea cuantumului dobanzilor legale datorate contribuabilului, care se suporta din bugetul de stat, astfel incat statul este prejudiciat; pe cale de consecinta, raspunderea functionarilor vinovati de executarea cu intarziere poate si trebuie sa fie sanctionata de Curtea de Conturi;
– pe de alta parte, solicitarea de executare formulata de contribuabil nu este o cerere fundamentata pe dispozitiile Codului de procedura fiscala (similara, de pilda, unei contestatii in materie fiscala sau unei cereri de emitere a unui act administrativ fiscal), ci o cerere fundamentata pe dispozitiile art. 24 alin. 1 din Legea nr. 554/2004.
Legea 554/ 2004
ART. 24
Obligatia executării
(1) Dacă în urma admiterii actiunii autoritatea publică este obligată să încheie, să
înlocuiască sau să modifice actul administrativ, să elibereze un alt înscris sau să efectueze
anumite operatiuni administrative, executarea hotărârii definitive si irevocabile se face în
termenul prevăzut în cuprinsul acesteia, iar în lipsa unui astfel de termen, în cel mult 30 de
zile de la data rămânerii irevocabile a hotărârii.
(2) În cazul în care termenul nu este respectat, se aplică conducătorului autoritătii publice
sau, după caz, persoanei obligate o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, iar reclamantul are dreptul la despăgubiri pentru întârziere.
(3) Neexecutarea din motive imputabile sau nerespectarea hotărârilor judecătoresti
definitive si irevocabile pronuntate de instanta de contencios administrativ, în termen de 30
de zile de la data aplicării amenzii prevăzute la alin. (2), constituie infractiune si se
pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă de la 2.500 lei la 10.000 lei.