avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... neexecutarea unei hotarari definitive si irevocabile.
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

neexecutarea unei hotarari definitive si irevocabile.

As dori sa stiu si eu care este procedura in contencios administrativ daca autoritatea publica refuza sa duca la indeplinire o hotarare irevocabila data de catre instanta de judecata.Mentionez faptul ca institutia publica a fost notificata cu copie de pe sentinta in vederea executarii.

Trebuie sa fac o noua cerere la sectia de contencios in vederea amendarii primarului si/sau constatarii infractiunii stabilita in legea contenciosului sau se face plangere penala?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:59, 16 Iunie 2009
Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ prevede:
Art. 24. - (1) Daca in urma admiterii actiunii autoritatea publica este obligata sa incheie, sa inlocuiasca sau sa modifice actul administrativ, sa elibereze un alt inscris sau sa efectueze anumite operatiuni administrative, executarea hotararii definitive si irevocabile se face in termenul prevazut in cuprinsul acesteia, iar in lipsa unui astfel de termen, in cel mult 30 de zile de la data ramanerii irevocabile a hotararii.
(2) In cazul in care termenul nu este respectat, se aplica conducatorului autoritatii publice sau, dupa caz, persoanei obligate o amenda de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de intarziere, iar reclamantul are dreptul la despagubiri pentru intarziere.
(3) Neexecutarea din motive imputabile sau nerespectarea hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile pronuntate de instanta de contencios administrativ, in termen de 30 de zile de la data aplicarii amenzii prevazute la alin. (2), constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda de la 2.500 lei la 10.000 lei.
Instanta de executare

Art. 25. - (1) Sanctiunea si despagubirile prevazute la art. 24 alin. (2) se aplica, respectiv se acorda, de instanta de executare, la cererea reclamantului. Hotararea se ia in camera de consiliu, de urgenta, cu citarea partilor.
(2) Cererea prevazuta la alin. (1) este scutita de taxa de timbru.
(3) Hotararea pronuntata de instanta de executare poate fi atacata cu recurs, in termen de 5 zile de la comunicare.
(4) Prevederile alin. (1)-(3) se aplica, in mod corespunzator, si pentru punerea in executare a hotararilor instantelor de contencios administrativ date pentru solutionarea litigiilor ce au avut ca obiect contracte administrative.

De asemenea, se poate face plangere penala pentru savarsirea infractiunii de nerespectare a hotararilor judecatoresti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege dupa bunul plac? ContSters42601 ContSters42601 Am actionat in contencios administrativ o institutie publica cerind anularea unui act emis de aceasta in baza unei legi.Instanta prin sentinta def.si ... (vezi toată discuția)
Termen returnare taxa auto rosu gheorghe rosu gheorghe In 27 decembrie 2011 s-a dat sentinta prin care am castigat returnarea taxei de prima inmatriculare, dobanda fiscala si cheltuieli de judecata. La 03.02.2012 ... (vezi toată discuția)
Legea contenciosului administrativ - reintegrare in functia publica pin pin Am obtinut o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila la I.C.C.J prin care se dispune reintegrarea in functia de conducere si plata salariilor retro ... (vezi toată discuția)