avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Lege dupa bunul plac?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Lege dupa bunul plac?

Am actionat in contencios administrativ o institutie publica cerind anularea unui act emis de aceasta in baza unei legi.Instanta prin sentinta def.si irevocabila a admis cererea mea anulind acel act emis.Initial institutia a spus ca nu pune in executare sentinta pina nu trece acel timp de minim 30 zile impus de legea contenciosului pentru punerea in executare.Vazind ca a trecut acel termen am notificat-o scris sa respecte decizia instantei sa elibereze alt document.Am primit de la institutia respectiva,un raspuns invocindu-se ca in legea in baza careia a fost eliberat initial documentul anulat de instanta nu se spune reluarea procedurii in caz de anulare si ca instanta de fapt a anulat acel act dar nu o obliga sa emita altul.Avind in vedere ca legea contenciosului adm la art 24,prevede clar ca in cazul unei hotariri irevocabile institutia este obligata sa emita sa elibereze alt act .Daca acea institutie a fost actionata in instanta pentru anularea acelui act in baza legii contenciosului adm.,instanta a decis anularea actului emis,acea institutie nu trebuie sa respecte art 24 din legea contenciosului?Poate fi actionata in instanta pentru nerespectarea unei hotariri si nerespectarea art.24 din legea cont. administrativ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:57, 19 Septembrie 2008
Legea contenciosului administrativ prevede :
Art. 24. - (1) Daca in urma admiterii actiunii autoritatea publica este obligata sa incheie, sa inlocuiasca sau sa modifice actul administrativ, sa elibereze un alt inscris sau sa efectueze anumite operatiuni administrative, executarea hotararii definitive si irevocabile se face in termenul prevazut in cuprinsul acesteia, iar in lipsa unui astfel de termen, in cel mult 30 de zile de la data ramanerii irevocabile a hotararii.
(2) In cazul in care termenul nu este respectat, se aplica conducatorului autoritatii publice sau, dupa caz, persoanei obligate o amenda de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de intarziere, iar reclamantul are dreptul la despagubiri pentru intarziere.
(3) Neexecutarea din motive imputabile sau nerespectarea hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile pronuntate de instanta de contencios administrativ, in termen de 30 de zile de la data aplicarii amenzii prevazute la alin. (2), constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda de la 2.500 lei la 10.000 lei.
Instanta de executare.

In speta, adresati-va instantei de executare cu o cerere in acest sens. Sanctiunea si despagubirile prevazute la art. 24 alin. (2) se aplica, respectiv se acorda, de instanta de executare, la cererea reclamantului.
Am facut actiune in instanta pentru nerespectarea hotaririi judecatoresti la instanta de contencios care a dat sentinta ,am termen ,se judeca in sala de consiliu .Am procedat bine??
Ultima modificare: Miercuri, 17 Septembrie 2008
ContSters42601, utilizator
Da, ati procedat corect. Hotararea se ia in camera de consiliu, de urgenta, cu citarea partilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neexecutarea unei hotarari definitive si irevocabile. mefistos mefistos As dori sa stiu si eu care este procedura in contencios administrativ daca autoritatea publica refuza sa duca la indeplinire o hotarare irevocabila data de ... (vezi toată discuția)
Punere in aplicare sentinta qwerta qwerta Va rog sa va spuneti parerea in urmatoarea situatie.Instanta de contencios administrativ a unui tribunal obliga o institutie sa solutioneze prin comunicarea ... (vezi toată discuția)
Executare anulare act administrativ, contencios administrativ omv22 omv22 Buna ziua, Am obtinut o sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care s-a dispus anularea partiala a unei autorizatii de mediu pentru doua ... (vezi toată discuția)