avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Executare anulare act administrativ, contencios ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Executare anulare act administrativ, contencios administrativ

Buna ziua,

Am obtinut o sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care s-a dispus anularea partiala a unei autorizatii de mediu pentru doua activitati desfasurate de o societate din apropierea locuintei mele. Am solicitat autoritatii emitente punerea in executare in sensul anularii acelei autorizatii si eliberarea alteia doar pentru activitatile ramase, dar institutia publica a refuzat argumentand ca anularea a fost facuta prin hotararea instantei si nu mai trebuie sa intervina.
In fapt unitatea isi continua nestingherita activitatea si intentionez sa solicit amendarea conducatorului unitatii care refuza anularea.
Ma poate ajuta cineva cu un model de cerere? Pe langa solicitarea amendarii conducatorului pot solicita daune cominatorii ( in ce cuantum ), daune morale sau alte daune?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters98997 , utilizator 19:59, 18 August 2009
Autoritatea emitenta ar putea avea dreptate doar in situatia in care societatea beneficiara a autorizatiei a fost parte in proces si drept urmare hotarirea judecatoreasca iar fi opozabila. In caz contrar ei trebuie sa se conformeze sentintei, sa procedeze la anularea actului si emiterea altuia in concordanta cu cele dispuse de instanta. In caz de refuz, fiind o obligatie de face intuitu personae, va puteti adresa instantei pentru aplicarea de sanctiuni si pe aceasta cale puteti solicita si daune interese. Daunele cominatorii trebuiau solicitate prin actiunea principala, acestea constituind o garantie a indeplinirii obligatiei, care ulterior, in caz de neindeplinire s-ar fi putut transforma in daune interese.
De asemenea,parerea mea este ca ar fi bine sa va adresati inscris autoritatii emitente, printr-o notificare ( daca nu ati procedat deja asa) prin care ii puneti in vedere va puna in executare dispoyitivul hotaririi judecatoresti, la care urmeaza sa primiti un raspuns , negativ sau afirmativ.
Societatea beneficiara a actului administrativ a fost parte in proces, insa fiind vorba de o anulare partiala a a unei autorizatii, consider ca din acest motiv trebuie sa intervina institutia statului. In aceste conditii daca hotararea ii este opozabila societatii beneficiare a actului, cum ar putea societatea sa-si auto-anuleze doua dintre activitatile avizate. Poate daca se anula in intregime actul administrativ atunci as intelege ca era anulat pur si simplu de hotararea judecatoreasca.

In ceea ce priveste adresa catre institutie , da am facut o cerere de punere in executare dar raspunsul a fost ca anularea a fost efectuta prin sentinta judecatoreasca.

In aceste conditii eu pe cine trebuie sa chem in judecata potrivit legii contenciosului administrativ art. 24 (2), pe conducatorul institutiei sau pe conducatorul societatii comerciale?
Daca in urma admiteri9i actiunii autoritatea publica este obligata sa incheie, sa inlocuiasca sau sa modifice actul administrativ, sa elibereze un alt inscris sau sa efectueze anumite operatiuni administrative,executarea hotararii definitive si irevocabile se face in termenul prevazut in cuprinsul acesteia, iar in lipsa unui astfel de termen in cel mult 30 de zile de la data ramanerii irevocabile a hotararii.
Daca termenul nu este respectat se va aplica, conducatorului unitatii respective o amenda de 20 % din salariul minim brut pe economie pe zi de intarziere,iar reclamantul are dreptul la despagubiri pentru intarziere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune cominatorii justinn justinn Buna seara, am si eu o nelamurire: Am o hotarare judecatoreasca irevocabila de punere in posesie prin care mi s-a reconstituit dreptul de propietate asupra ... (vezi toată discuția)
Neexecutarea unei hotarari definitive si irevocabile. mefistos mefistos As dori sa stiu si eu care este procedura in contencios administrativ daca autoritatea publica refuza sa duca la indeplinire o hotarare irevocabila data de ... (vezi toată discuția)
Plangere in instanta vs. chemare in judecata marfan marfan buna ziua, mi s-a respins o chemare in judecata prin care ceream ca primaria X sa-mi restituie un teren sub sanctiunea unor daune cominatorii (in urma unui ... (vezi toată discuția)